Newborn musthaves: van co-sleeper tot draagzak

Laat ik vooropstellen dat liefde echt het belangrijkste is en jij eigenlijk de enige musthave bent voor het kleintje. Daarbij is alles erg kind en ouder afhankelijk dus zie dit lijstje vooral als inspiratie en niet als afvinklijst. Daar heb je er immers ook al genoeg van in aanloop naar de bevalling ;). Toch zijn er een aantal dingen die ik met de ervaring van de vorige babytijd dit keer als musthave heb aangemerkt voor mezelf ter voorbereiding van de kraamtijd. 

1. De co-sleeper, in mijn geval van Bednest

Bij Mosi heb ik gebruik gemaakt van een wiegje waar mijn oma nog gelegen heeft. Een heel schattig wiegje waar ik behoorlijk de handen voor uit de mouwen heb gestoken om het op te knappen en in gebruik te nemen voor de eerste baby van de nieuwe generatie binnen de familie. Vooral vanwege de emotionele waarde leuk, maar eigenlijk in de kraamtijd helemaal niet handig. Mosi had bij het in slaap vallen behoefte aan lichamelijk contact en dat ging nou niet bepaald makkelijk met dat wiegje. Eigenlijk heb ik me toen al voorgenomen dat ik bij een volgende baby zeker voor een co-sleeper zou gaan en dat heb ik gedaan. Het is het Bednest wiegje geworden, dat we de komende maanden zullen huren zodat er daarna weer een ander kindje in kan slapen. Minstens zo’n duurzame keuze als het familiewiegje dus en een heel stuk comfortabeler ;). 

2. Eetstoel met babyopzet, de Stokke Tripp Trapp

De eerste hapjes at Mosi vanuit de autostoel en de wipper. De eetstoel stond er wel al, maar hij kon daar nog helemaal niet in zitten toen hij aan zijn eerste vaste voeding toe was. Ook had ik hem de eerste maanden tijdens het eten vaak in mijn armen, omdat hij dichtbij ons wilde zijn. Deze twee dingen hebben mij ertoe gezet dit keer te kiezen voor een eetstoel met babyopzet. Het is een tweede Stokke Tripp Trapp geworden, want ook het kind van zes zit hier al jaren fijn mee aan tafel. De gedachte dat de stoel nog een leven lang mee kan maakt mij erg blij. Het is toch mooi zelfs de eerste herinneringen aan zo’n dierbaar stuk te kunnen koppelen. 

3. Een draagzak of draagdoek; ik koos Ergobaby

Na weken in mijn armen heb ik vorige keer zonder veel onderzoek te doen toch maar een draagzak aangeschaft. Dat hielp, maar was nog niet helemaal naar wens. Het dragen werd pas na een maand of zes leuk, na de overstap op een nieuwe draagzak. Dit keer heb ik me wel van te voren verdiept in de mogelijkheden en ligt er zowel een draagdoek als draagzak van Ergobaby klaar. Ik heb goede ervaringen met het merk en ben blij dat ik straks vanaf het eerste moment kan dragen. Met al een ander kind in huis is het dit keer alleen maar belangrijker om mijn handen af en toe vrij te hebben, terwijl de baby wel dichtbij is. Hopelijk vind het kindje het straks net zo fijn als ik om lekker veel gedragen te worden.

4. Geen box, wel een plekje in de woonkamer; een hangwiegje en een babynestje

De box is bij baby nummer één volledig overbodig gebleken en met een kat in huis leek dit me precies zo’n plek waar vooral die haarbal zou gaan liggen en de baby weer nooit kwam. Maar een fijn eigen plekje in de woonkamer wilde ik wel graag creëren. Ik heb voor twee varianten gekozen, zodat we lekker flexibel zijn.

Dayie hangwiegje

Via Instagram kwam ik in aanraking met Dayie. Dit Deense merk heeft verschillende hangwiegjes gemaakt in Ghana. Het ene model doet denken aan een ringsling draagdoek en de ander is gewoon vierkant en open. Bij de hangwiegjes komt ook een motor om het wiegje automatisch rustgevend te laten bewegen. Zal dit de oplossing zijn op de onvermijdelijke onrustige momenten? Ik ben heel benieuwd en zal mijn ervaringen delen. Voor het oog is het wiegje in ieder geval erg fijn. Hij hangt al een tijdje in de woonkamer, omdat ik niet kon wachten, en het is een stuk gezelliger dan een box midden in de kamer. Dat is vaak toch een beetje een sta-in-de-weg en verzamelplek voor babyrommeltjes.

Babynestje van Trixie 

Naast het hangwiegje heb ik ook een babynestje van Trixie in huis gehaald. Mosi heeft na een maand of 12 gebruik gemaakt van een peuternestje en daar toen veel geborgenheid in gevonden. Vanwege die goede ervaring stond een babynestje dit keer hoog op mijn lijstje. Het is een fijn en makkelijk verplaatsbaar plekje waar je baby lekker op kan liggen. Vooral handig omdat dit nestje ook makkelijk mee kan als je ergens anders bent en het voor de baby dan toch vertrouwd voelt. Zie het niet als alternatief slaapplekje, want de veiligheid is voor dat doeleinde niet aangetoond, maar als je een oogje in het zeil kan houden is het een heerlijk knus nestje voor je baby.

5. Wolletjes, wolletjes, wolletjes

Waar ik vorige keer een zomerbaby had, verwacht ik nu een echte winterbaby. Lekker warm houden is dit keer dus nog belangrijker, want het is buiten een stuk kouder. De eerste pakjes zijn daarom dit keer van wol. Wat overigens niet alleen voor winterbaby’s fijn is, want wol is temperatuur regulerend. Het houdt je warm als het koud is en koel als het warm is. Perfect dus voor baby’s die nog moeite hebben hun temperatuur te reguleren. Ik koos o.a. voor de wolmerkjes Dilling, Joha en Engel Natur, maar er is natuurlijk veel meer te vinden. Het bedje maak ik ook op met wol en voor mezelf ben ik voor de kraamtijd nog op zoek naar een fijne wollen voedingstop. Niets zo lastig als ontspannen voeden terwijl je zelf een koude buik of rug hebt. 

6. Hydrofiele doeken 

Een paar fijne hydrofiele doeken kunnen wat mij betreft ook niet ontbreken. Ze gaan nog jaren mee en je zult ze de eerste tijd echt veel kunnen gebruiken. Waar je op een uitzetlijst naast hydrofiele doeken ook spuugdoekjes, badcapes, flanellen luiers en wieglakens vindt, zorg ik eigenlijk alleen voor een fijne stapel hydrofielen in verschillende maten. Die gaan namelijk nog jaren mee en het zijn eigenlijk de enige doeken waar ik echt veel gebruik van maak. Een grote hydrofiel kan inbakerdoek zijn, maar doet het ook goed na het badje, als luchtig dekentje, in bed als laken of hoeslaken of op een aankleedkussen zodat de hoes niet in de was hoeft. Een kleinere hydrofiel had ik vaak onder het hoofdje liggen in de wagen of in het bedje zodat je bij spugen alleen die doek hoeft te verwisselen. En verder zijn de kleinere doeken ook prima spuugdoeken, knuffellapjes of washandjes. Nog vele jaren na de kraamtijd zal je er plezier van hebben. Wij gaan ermee naar het strand, bouwen hutten, drogen ons ermee af en ik draag ze zelfs als sjaal. Mooie exemplaren vind je bijvoorbeeld bij Play at Slaep, Konges Sløjd en Trixie. 

7. Moeder, zorg ook voor jezelf

Hoe je dit punt wil inrichten ligt helemaal aan jou, maar ik weet dat ik dit keer ook de zorg voor mezelf beter wil voorbereiden. Ik zal mijn bezoek eerder vragen eten mee te nemen in plaats van cadeautjes, zal zoveel mogelijk slapen als de baby slaapt en heb voor o.a. bewust voor een natuurlijk kraampakket van Dalalou gekozen. Ook heb ik de nodige postpartum producten al in huis. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan zou je ook een postpartumbox met o.a. vitamines, een perineumspuit en droogshampoo kunnen bestellen. Hier zit van alles in wat je zeker zal helpen die eerste weken. Alle kleine beetjes helpen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s