Babydragen met een newborn: kies je voor een draagzak of draagdoek?

Zes jaar geleden had ik geen idee dat een draagzak of draagdoek een musthave is om in huis te halen eigenlijk nog voor je baby geboren is. Na drie weken met een baby in mijn armen heb ik halsoverkop de eerste de beste draagzak in huis gehaald. Dat hielp iets, maar heel fijn was het voor de mini baby nog niet. Dit keer heb ik beter onderzoek gedaan en heb ik het geluk zowel een draagdoek als draagzak al in huis te hebben. Met wat extra draagjaren op de teller heb ik gekozen voor het merk Ergobaby. Daar was de draagzak waarmee het dragen van Mosi uiteindelijk leuk werd ook van en die goede ervaring wil ik bij nummer twee graag doorzetten. Weet jij nog niet wat je wil? Een draagzak of draagdoek? Ik heb van allebei op voorhand wat eigenschappen opgezocht die je kunnen helpen kiezen. Over een paar maanden zal ik dit aanvullen met mijn ervaringen met de nieuwe baby.  

Waarom kiezen voor een draagdoek voor een newborn baby

Eigen ervaring met een newborn in een draagdoek heb ik niet. Ik koos destijds voor een draagzak en heb een draagdoek niet zelf kunnen gebruiken. Toch ben ik zeer overtuigd van de voordelen van een draagdoek vanwege de vele goede ervaringen van moeders om mij heen. Ik ga gebruik maken van de Ergobaby Aura babydraagdoek in de kleur Copper. Deze is te gebruiken vanaf 3,6 t/m 11,3 kg. Best een hele tijd dus! Het is een gebruiksvriendelijke draagdoek speciaal voor beginners, wat mij een gerust gevoel geeft dat het wikkelen me best zonder ervaring gaat lukken. Zo niet ga ik langs bij de draagconsulent of schakel ik een moeder met ervaring in om me de kneepjes van het vak te leren. De doek is wasbaar in de wasmachine, is ademend en heeft een geïntegreerde opbergzak. Weer drie pluspuntjes voor deze doek. Nu wat algemene voordelen van het gebruiken van een draagdoek voor je baby. 

Voordelen van een draagdoek

 • Zeer geborgen, want sluit helemaal aan om het lichaam van je kindje
 • Bruikbaar vanaf dag 1
 • Elastische draagdoek kan je omhouden als je je kind eruit haalt om te voeden of verschonen en er daarna weer instoppen
 • Je kan voorknopen en daarna pas je kind erin stoppen, kan fijn zijn als je kindje onrustig is
 • Vaak goedkoper dan een draagzak
 • Geen gespen in je rug, kan comfortabeler zijn als je even wil zitten

Waarom kiezen voor een draagzak voor een newborn baby

De vorige keer koos ik dus voor een draagzak die niet zo prettig in gebruik was. Teveel gespen en harde stukken. Zowel Mosi als ik vonden het niet erg comfortabel en na een paar maanden ben ik overgestapt op een model van Ergobaby. Hiermee begon het draagplezier. Dit keer ga ik gebruik maken van de hele zachte Ergobaby Omni Dream draagzak. Een veelzijdige alles-in-één draagzak gemaakt van SoftTouch-katoen. Dat klinkt een stuk beter en zo voelt het zelfs nog zonder hem gebruikt te hebben ook al aan. Ik heb gekozen voor de kleur Onyx Black, want zwart dat matcht met alles. De draagzak is te gebruiken van 3,2 t/m 20,4 kg. Hier doe je dus van pasgeborene tot peuter mee. Alle draagposities zijn mogelijk, op de buik, heup en rug. Met de Omni Dream draagzak kan je ook ergonomisch met het gezichtje naar voren dragen, maar het is wel aangeraden dit alleen in een rustige omgeving te doen en pas als je kindje enkele maanden oud is. Ze kunnen zich hierbij namelijk niet zelf wegdraaien en drukke speeltuin kan in dat geval nog echt wat te veel zijn. Het kan binnenshuis wel leuk zijn, om zo samen door een boekje te bladeren bijvoorbeeld. 
Wat ik heel handig vind aan de Omni Dream draagzak is dat er ook gedacht is aan wat vakjes om geld, telefoon en een huissleutel kwijt te kunnen. Een draagzak in combinatie met een tas is helemaal niet fijn namelijk, maar als je je belangrijke spullen kwijt kan, ben je vaak al voorzien voor een kleine wandeling. Het kapje tegen de zon is ook echt een uitkomst, die ken ik nog van onze vorige Ergobaby draagzak en hielp mij altijd goed als Mosi in slaap viel. Ook de riempjes voor het afstellen herken ik goed en ik durf hier uit ervaring over te zeggen dat het in stellen heel gemakkelijk is. Voor een pasgeboren baby is het wel nog nieuw voor me waar ik op moet letten, maar de instructievideo van Ergobaby maakt het heel makkelijk gelukkig. Genoeg voordelen genoemd van deze draagzak, nu nog wat voordelen van het kiezen voor een draagzak bij een newborn in het algemeen. 

Voordelen babydraagzak

 • Snel en gemakkelijk in gebruik
 • Lang te gebruiken, in dit geval van pasgeborene tot peuter
 • Verschillende houdingen mogelijk
 • Handige extra’s zoals accessoirezakje en zonnekapje
 • Veel keuze in materiaal
 • Weerbescherming beschikbaar

Waar je ook voor kiest, er zijn veel voordelen van het dragen van je baby

Of je nou voor een babydraagdoek of babydraagzak kiest, dragen heeft sowieso veel voordelen voor je baby. Met het dragen breng je je baby terug naar hun veilige plek. Na maanden van de grootste nabijheid voelen ze zich het veiligst op een plek dicht bij ons hart. Ze herkennen het ritme en worden er rustig van. Door zoveel dichtbij elkaar te zijn versterkt de band tussen ouder en kind en is de overgang naar de nieuwe wereld na de geboorte soepeler. Wist je dat babydragen ook de neurale ontwikkeling en de gezondheid van de luchtwegen en het maag-darmkanaal bevordert? Bovendien is het risico op een plat hoofdje een stuk kleiner bij een gedragen baby en zou de nabijheid gunstig zijn voor de melkproductie van de borstvoedende moeder. Daarbij helpt het bij de vroege taalontwikkeling omdat de baby op gesprekshoogte zit. En blijf je je peuter of kleuter ook veel dragen, dan helpt dat hen in de ontwikkeling. Ze worden tijdens het groeien herinnerd aan hun ‘thuisbasis’, waardoor ze zich veilig voelen en zich goed kunnen ontwikkelen. De praktische voordelen heb ik nu nog niet eens genoemd. Lekker gaan dragen dus. Dan kom je er vanzelf achter dat het dragen naast dat het goed en fijn is, ook heel handig is. 

Wil je gaan dragen? Verdiep je dan wel even goed in wat een veilige manier van dragen is. De voordelen zijn groot, maar het is wel belangrijk dat je je baby in de juiste houding draagt en je bijvoorbeeld de temperatuur goed in de gaten houdt. Een draagconsulent kan je hierbij helpen, maar er is ook een heleboel informatie te vinden op websites zoals babylerendragen.nl en oudersvannu.nl.  

Ook Ergobaby hecht veel belang aan het correct gebruik van hun producten. Lees je liever geen handleiding? Dan kan je terecht op www.ergobaby.nl/instructie of op hun blog via www.ergobaby.nl/blog, daar delen hun in house experts handige tips voor de optimale draagervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s