Leren fietsen met Woom Bikes

Mosi kan fietsen. Acht weken geleden zijn we begonnen met een voorzichtig rondje in pyjama en nu snort hij zo weg op zijn gele fiets. Ik ren overal achter hem aan. Bij dat eerste rondje had ik niet kunnen bedenken dat het uiteindelijk zo snel zou gaan. En dat zonder ooit zijwieltjes te gebruiken. Wie had dat gedacht?

Zonder zijwieltjes leren fietsen

Toen ik klein was zat ik eerst jaren op een driewieler en groeide daarna door naar een grote roze fiets met zijwieltjes. Uiteindelijk gingen die steeds een stukje hoger en daarna na maanden (of misschien wel een jaar) er uiteindelijk eens af. Zelf balans houden leer je dan dus nadat je hebt uitgevogeld hoe die trappers nou eigenlijk werken. Tegenwoordig scheuren de kleintjes vaak al vroeg op loopfietsjes rond. Zo heeft Mosi die driewieler-fase eigenlijk ook vrijwillig overgeslagen. We hebben wel een driewieler gehad, maar de loopfiets vond hij veel leuker. Evenwicht houden kon hij dus al als de beste voordat hij op zijn nieuwe Woom Bikes fiets met trappers stapte. Het belangrijkste wat hij moest leren was op zijn evenwicht te vertrouwen, zonder steeds de grond te raken. Het is namelijk nog best een omschakeling van loopfiets naar echte fiets.

Hoe hebben we het aangepakt?

Eerlijk gezegd zijn we maar gewoon begonnen. Mosi met helm op zijn fiets en ik met een kromme rug ernaast. Hij vond het ontzettend spannend. Ik moest zijn stuur vasthouden en zodra ik losliet drukte hij op de rem. Wat goed is, want daarmee had hij de rem in ieder geval vast door. Na dat eerste rondje hebben we het een week gelaten en de zekerheid is daarmee gegroeid. Het volgende rondje mocht ik hem namelijk al bij zijn schouders vasthouden. Zo ging het elke week een stukje beter. Al snel kon ik hem een paar meter loslaten, tot we nu bij het punt zijn dat hij echt kan fietsen. Ik heb bewust niet te veel druk gelegd op het leren fietsen en er steeds wat dagen tussen gelaten. We hebben de fiets vaak gepakt naar de speeltuin, waardoor de focus niet op het leren fietsen lag, maar het gewoon een manier was om ergens te komen. Volgens mij is dat een hele fijne manier voor zowel kind als ouder. Je ziet vanzelf wel of het beter gaat en zo niet dan zit je snel zo snel weer op de schommel of de glijbaan. Het moet wel leuk blijven.

Vallen en opstaan

Ik ben wel heel blij dat Mosi een helm draagt bij het fietsen. Gelukkig is hij het daar zelf helemaal mee eens. Ik zie hem natuurlijk niet graag vallen, maar hij mag ook leren dat dat niet erg is. De eerste botsing met een geparkeerde bakfiets is al geweest en daar hebben we beiden van geleerd. Hij weet nu dat hij bij obstakels beter wat minder snel kan fietsen en ik weet dat ik vooral rustig moet blijven. Dan blijft hij dat namelijk ook. En bij dat rustig blijven helpt die helm dus echt. Ik laat hem makkelijker wegracen want zijn hoofd is in ieder geval beschermt.

De fietsen van Woom Bikes

Ik heb voor Woom Bikes gekozen vanwege het mooie en slimme design. Deze fietsen zijn lichtste kinderfietsen op de markt. Dat is niet alleen fijn voor de kinderen die erop fietsen, maar ook voor de ouders die ze mee naar huis mogen tillen als de kinderen toch ineens niet willen fietsen (ja, ik spreek uit ervaring). Dat er een gele variant tussen de vijf kleur opties zit is nog een pré. Dat is namelijk Mosi’s lievelingskleur. Mosi is net vier en ongeveer 110cm lang. Zo komt hij op de Woom 3 uit, maar je kan al vanaf 1,5 jaar bij Woom terecht voor een balansfiets de Woom 1 of de Woom 2 waar je ook eerst zonder trappers en later met op kan leren fietsen. Na deze gele Woom 3 kan Mosi nog tot zijn 14e door op een Woom fiets in precies dezelfde kleur. Of zal hij dan toch voor groen, blauw of rood gaan? Dat meegroeien stimuleert Woom trouwens op een hele leuke manier, want lever je je oude fiets in, dan krijg in ruil daarvoor tegoed voor de aankoop van een nieuwe grotere fiets.

Gaan jullie binnenkort ook beginnen met het leren fietsen? Woom heeft een hele pagina vol tips die je kunnen helpen met een goede start.

Een gedachte over “Leren fietsen met Woom Bikes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s