Vijf leuke gratis apps voor kinderen

We begonnen ooit met een app om puzzeltjes met nijntje op te doen, daarna kwam een digitaal strijkkralenspel en nu spelen we elke dag wel even Pokémon GO. Met het groeien van het kind, groeide ook het aantal apps op mijn telefoon en iPad. Maar er is zo ontzettend veel aanbod. Wat zijn nou echt leuke apps voor kinderen?

De favoriet van het moment: Pokémon GO

Jaren na de hype lopen wij rondjes door de buurt op zoek naar Pokémon. Het voelt als een speurtocht en zorgt ervoor dat we steeds een reden hebben om een stukje te lopen op zoek naar Pokémon en PokéStops. Inmiddels hebben we bijna 300 Pokémon verzameld en wordt er ook al veel gebattled met andere trainers en Team Rocket. Mijn telefoon staat vol AR foto’s met Pokémon in de huiskamer en de buddy Pokémon wordt dagelijks gewisseld. Het is een verslavend spelletje, maar leuk voor jong en oud. Kijk uit waar je aan begint. 

De eerste app: nijntje educatieve spelletjes

De app die we hier als eerste installeerden was Nijntje educatieve spelletjes van edujoy entertainment. Dit is een verzameling nijntje spelletjes voor kinderen vanaf 4. Je kan o.a. kleurplaten inkleuren, memory spelen, puzzels maken, bouwen met blokken en muziek maken. Deze app heeft geen wifi nodig en is ideaal voor onderweg. Zo heb je altijd potloden bij je en kan je even een spelletje spelen. Er is een hoop te doen voor een gratis app. Je raakt er niet snel op uitgekeken.

Leren programmeren met Hopster Coding Safari

Deze app kregen we in de lockdown als tip van school. Het is een app voor kinderen van 4 tot 7 om de beginselen van het programmeren onder de knie te krijgen. Een leuk vormgegeven spel waar we veel gebruik van hebben gemaakt. De opdrachten zijn eenvoudig, maar bieden wel genoeg uitdaging. Het wordt steeds iets ingewikkelder en met elk vrijgespeeld level komt er een nieuw dier vrij. Dat is een mooie motivatie om door te willen spelen. 

Van tv naar tablet met de NPO Zappelin app 

Als je wel eens samen naar Zappelin kijkt, weet je vast al dat er ook een app is. Deze is de moeite van het downloaden zeker waard. Het is een hele uitgebreide app waar je van alles op kan terugkijken, verhalen kan lezen, tekenen en liedjes zingen. Er wordt hard gelachen bij het gebruik van deze app en je hoeft je geen zorgen te maken over reclames of in app aankopen. Alles is kindvriendelijk. Dat is wel zo fijn spelen.  

Digitaal kleurboek met bijvoorbeeld Pigment

Ik gebruik mijn iPad zelf vooral om op te tekenen. Dat doe ik met Procreate, een betaalde app met een heleboel mooie functionaliteiten. Ik ben al lang echt de enige niet meer die in Procreate werkt hier in huis, want de interface is gebruiksvriendelijk genoeg voor een kind. Heb je geen zin om eerst een tientje neer te tellen voor je kan tekenen op je tablet, dan zijn er ook genoeg gratis apps zoals Pigment te vinden waar jij en je kind(eren) lekker op kunnen tekenen. Geen vervanging voor een papier en potloden misschien, maar wel altijd binnen handbereik. En het grote voordeel van digitaal tekenen is dat je een foutje zo uitwist. 

Bescherm de tablet en telefoon

Het nadeel van een iPad is dat hij na een aantal jaar niet meer te updaten is en daarmee niet meer geschikt is voor alle apps. De oude iPad waar hier thuis lang op gespeeld werd wordt nu dus vaak verwisseld voor mijn eigen iPad die ik o.a. gebruik voor mijn illustraties. Belangrijke zaak dus om hem goed te beschermen nu hij in handen komt van een spelend kind. Ik heb daarbij voor een dikke kinderhoes gekozen, de stevigste in het grote aanbod iPad hoesjes. En omdat wij ook veel Pokémon GO op straat spelen, ben ik ook op zoek naar extra bescherming tussen de iPhone 12 hoesjes. Een case met koord zou nog wel eens wat extra zekerheid kunnen geven tijdens het Pokébal gooien. Dan vliegt hij nooit ver mee met het swipen.

Wij zijn nog niet uitgespeeld, maar wel op zoek naar nieuwe apps. Welke apps worden bij jullie thuis veel gebruikt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s