Natuurlijk textiel verven met avocadopitten en schillen

Stapels verkleurde witte hydrofieldoeken heb ik liggen. Tijd om daar iets mee te doen. Wit is best prima namelijk, maar vergrijst wit niet. Ik zag ergens dat je met avocadopitten en -schillen katoen roze kan verven en zo ben ik dus maar eens gaan uitproberen. Het is resultaat is best leuk geworden, dus ik deel mijn stappen zodat ook jij aan de slag kan.

Natuurlijk verven in 5 stappen

  1. Verzamel pitten en schillen van avocado’s. Maak ze zo schoon mogelijk, dat scheelt troep in je verfwater. Ik heb 4 pitten en 2 schillen gebruikt voor het kleuren twee kleine hydrofieldoeken.
  2. Vul een pan met water. Je doeken moeten goed onder water kunnen staan. Bij mij was anderhalve liter genoeg voor 2 kleine doeken.
  3. Laat het water met de schillen en pitten zachtjes koken tot het water roze is. Ik heb het een uurtje laten koken.
  4. Zet het vuur uit, haal de pitten en schillen uit het water en doe de doeken erin om te kleuren. Ze kunnen eruit als je het donker genoeg vindt. Een nachtje laten staan kan ook. Hou er rekening mee dat het na het wassen nog wat lichter kan worden. Ik heb al meerdere doeken geverfd en het resultaat is steeds net anders, wil je meerdere doeken in dezelfde kleur dan raad ik aan ze tegelijk te kleuren.

    undefined
  5. Droog de doeken en was ze nog even. En tada, jouw natuurlijk gekleurde doeken zijn klaar voor gebruik!
De donkere doek is nog niet gewassen en heeft wat uren langer in de kleurstof gestaan

Wil je ook een stofje verven? Kijk dan wel even welk materiaal het is. Natuurlijk verven met avocado werkt alleen op natuurlijke materialen zoals katoen, wol en linnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s