Dayie: een automatische wiebel wieg voor (on)rustige momenten 

Nooit eerder zag ik ze in Nederland, de automatische hangwiegjes van het Deense Dayie. In eerste instantie viel ik vooral op het uiterlijk ervan. Het ziet er gewoon heel knus uit zo’n hangwiegje in de kamer. Dat het dankzij de motor die bij de wieg hoort ook heel fijn en rustgevend zou werken ben ik de afgelopen weken achter gekomen. Kleine baby’s kunnen meestal niet direct goed zelf slapen en wat hulp daarbij kunnen ze vaak wel gebruiken. Dat begint meestal met zelf wat wiegen of wandelen, maar als je even je handen vrij wil hebben dan is Dayie een hele fijne optie. 

Uitkomst bij (on)rustige slapers

Elke baby is anders en elke dag met je baby is anders. Ik ben er de afgelopen 6 weken weer achter gekomen dat je nooit hardop moet zeggen dat je weet hoe je je kindje lekker kan laten slapen want de keer erop helpt het ineens toch niet. Hoe obsessief kan je met slaap bezig zijn? Daar kom je achter als je een newborn in huis hebt. Het wiegje van Dayie hangt bij ons in de woonkamer en ik vind het in eerste instantie een fijne plek om de baby even weg te kunnen leggen. Waar je anders een baby in de box zou leggen doe ik dat met de hangwieg. De wiegmotor heb ik aan het begin gebruikt om te zorgen dat de baby niet na een kort slaapje direct weer wakker was, maar er stukken van langer dan 2 uur van kon maken. Na een aantal weken en een hele hoop nachtelijke huilbuien met krampjes heb ik de wiegmotor ook ingezet om te troosten. Dat werkt niet altijd, maar vaak wel. Het is heel fijn om zo’n middel te kunnen toevoegen aan de lijst troostmiddelen zoals wandelen, de draagdoek, autorijden en een white noise afspeellijst. Een beetje afwisseling zorgt ervoor dat je niet afhankelijk wordt van één van deze middelen alleen. Met 6 weken op de teller vind ik het wiegje nu al heel waardevol geweest en ik kan me voorstellen dat we er de komende maanden nog heel veel profijt van zullen hebben. Een oprechte musthave op de baby uitzetlijst dus. In mijn ogen voor een kleine baby het perfecte alternatief voor de box.

Hangwiegjes gemaakt in Ghana

Alle hangwiegjes van Dayie worden handgemaakt in een klein familiebedrijf in Ghana. Het hout en de katoen komt daar ook vandaan. Dat vind ik echte leuk, want de baby hier in huis is half Ghanees. Het model wiegje waar ik voor heb gekozen doet denken aan een draagdoek en geeft een geborgen gevoel omdat het lekker afgesloten is. Dat de baby er echt in hangt en de rug niet helemaal recht ligt maakt het dat het niet geadviseerd wordt hier uren per dag gebruik van te maken. Bij een baby met krampjes is het juist wel een fijne houding en geeft het naar mijn idee wat verlichting. Dit model is er ook voor tweelingen met twee wiegjes naast elkaar. Dayie heeft ook een platte versie hangwieg die ik bij nader inzien misschien wel in de slaapkamer zou willen hebben hangen, zo kan je een baby die niet makkelijk in slaap komt een handje helpen door te beginnen met wiegen en hoef je het gevreesde wegleggen niet te doen omdat ze al op de juiste plek liggen. Een uitkomst lijkt me dat. Wat mij betreft komen de wiegjes van Dayie steeds meer voor in de Nederlandse huizen. Het zou een hoop jonge ouders helpen om het moment dat zij ook echt even rust nodig hebben. Ik ben in ieder geval zo blij dat ik het heb gevonden, dat ik het bij elke aanstaande ouder zal tippen. Ons eigen exemplaar zal ik nog jaren aan aanstaande ouders in de omgeving uitlenen tot ik het misschien nog eens als oma mag het gebruiken.

Wat is jouw tip om een pasgeboren baby fijn in slaap te laten vallen? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s