Cuboro: de mooiste knikkerbaan voor jong en oud

Al zo’n twee jaar was ik op zoek naar een mooie knikkerbaan. Niet een die na een tijdje uitgespeeld is, maar iets voor de lange termijn. Waar je op verder kan bouwen en jaren plezier van hebt. Het liefst selecteer ik al het speelgoed op deze manier, maar in werkelijkheid komen die wensen niet altijd overeen met die van het kind. Met de knikkerbaan die ik nu in huis gehaald heb tik ik gelukkig zowel mijn boxjes als die van Mosi aan. We hebben hem pas een maand, maar oh wat hebben we er plezier van samen. Cuboro is de naam van onze Zwitserse baan gemaakt van blokken. En ze zijn niet alleen heel leuk om mee te spelen, maar ook nog heel erg mooi gemaakt.

Wat is er zo speciaal aan Cuboro?

Wat zo uniek is aan de knikkerbaan van Cuboro is dat je een deel van de baan niet ziet. De blokjes waar je de baan mee opbouwt bestaan uit zichtbare functies en onzichtbare. Niet alleen op, maar ook in het blokje zitten stukken baan verscholen. Dit geeft een hele nieuwe uitdaging en maakt het kijken naar je knikkers die over en door je baan denderen nog leuker. Want ook al zet je hem zelf in elkaar, er zit een verrassingseffect in. Deze manier van bouwen stimuleert het logisch nadenken en leert zelfs hele jonge kinderen dat er ook dingen gebeuren die je niet ziet. Door de extra uitdaging van de onzichtbare delen is het ook voor ouders en grootouders een heel leuk spel om samen te spelen. Je kan het zo gek maken als je zelfs wilt, maar moet daar echt wel even voor puzzelen als je goed uit wil komen met de blokken die je hebt. Wist je dat Cuboro zelfs al jaren gebruikt wordt als lesmateriaal, bij team trainings en bij ergotherapie. Echt veelzijdige blokken dus.

Voor welke leeftijd is de baan geschikt?

Wij hebben de Cuboro basis set van 30 stukken voor kinderen vanaf 5 jaar. Nu is Mosi ook precies 5 en is deze baan ook echt heel leuk voor hem. Maar voor mij ook. Deze set kan dus prima ook voor wat oudere kinderen. Ik zou nog wel meer stukken willen, maar met 30 bouw je al een hele leuke baan. Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er ook sets waarbij het grootste deel van de baan wel zichtbaar is. De cugolino sets. Deze zijn later weer met de andere sets te combineren. Naast de basissets zijn er een heleboel leuke aanvullende sets die je kan gebruiken om nog meer spektakel aan je baan toe te voegen. Er is bijvoorbeeld een set met trampoline waardoor je knikkers kunnen stuiteren, een duo set waarbij er op een baan twee knikkers kunnen rollen en zelfs een katapult waardoor de knikkers omhoog kunnen rollen. Ook zijn er educatieve boeken en een bordspel als aanvulling op de baanblokken. Ben je uitgekeken met de set die je hebt, dan is er weer voldoende nieuwe uitdaging te vinden met een aanvulling dus. Genoeg om jaren door te bouwen!


Duurzaam speelgoed

Cuboro heeft een prijskaartje, maar als je meeneemt dat je er jaren plezier van hebt kan je dat iets meer in perspectief plaatsen bij de eerste aanschaf. Ik hou erg van speelgoed dat generaties mee kan gaan, dus ik kies er graag voor. Daarbij is kiezen voor duurzaam ook een grote pre. En Cuboro is dat niet alleen door de manier van produceren: van Zwitsers berkenhout in eigen regio, maar ook door de lange tijd dat je er gebruik van kan maken. Het knikkersysteem dat in 1976 begon met 12 verschillende stukken is inmiddels uitgegroeid tot een collectie met wel 100 variaties om jouw eigen baan mee te bouwen. Het is super waardevol speelgoed met een educatief karakter voor zowel jong als oud. Wij rollen nog wel even door de komende jaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s