Vakantie tip: bezoek de Aloë vera kwekerij van Dr. Green in Naaldwijk

Een week geleden bezochten we de Aloë vera kwekerij van Dr. Green in Naaldwijk. De enige kwekerij in Europa die zich volledig gespecialiseerd heeft in het kweken van Aloë vera. We kregen een rondleiding door de kassen en daarna mochten we zelf gel oogsten (of slijm maken) uit het blad van een Aloë vera. Oma mocht mee, want als echte Aloë vera fan was dit ook wel een heel leuk uitje voor haar. Het was een heel geslaagd uitstapje, voor jong en oud.

Wat maakt Aloë vera zo bijzonder?

De Aloë vera behoort tot de plantengroep ‘Aloë’ en telt meer dan 400 verschillende soorten planten, waaronder de Aloë vera spinosissima, Aloë vera hercules en de Aloë vera arborescens. De Aloë vera barbadenis miller is de Aloë vera met de meest geneeskrachtige eigenschappen. De gel uit de bladeren uit deze plant wordt gebruikt voor huid- en haarverzorging. De gel staat erom bekend om de verzachtende en hydraterende werking op de huid. Het kan helpen bij huidaandoeningen als eczeem., acné en littekens. Ook is het een goede after sun, zou het rimpels minder zichtbaar maken en is het een goed haarmasker. Dit laatste ga ik vandaag eens uitproberen met mijn gel van de workshop afgelopen week.

Rondleiding en workshop bij Dr. Green in Naaldwijk

We begonnen de middag met een rondleiding door de kas. Ik vind het altijd erg leuk om zoveel planten bij elkaar te zien dus een kasbezoek dan een feest. We kregen de plantjes te zien hoe ze binnenkomen, hoe ze na 6 weken zijn en hoe ze uiteindelijk als grote plant klaar voor de oogst zijn. En dat met alle tussenfases. De grond, het bewateren en oppotten; wij weten nu hoe dat gaat. Ik zag mezelf er al bijna rondlopen, wat moet het toch fijn zijn zo dag in dag uit met planten bezig te zijn. Nadat we alles van de kwekerij gezien hadden begon het echte werk. Het slijm maken. Dat was een lekker glibberig werkje waar jong en oud van genoot. Met potjes gel en slijm en hele zachte handen en een plantje voor iedereen gingen we weer naar huis. Zo’n leuk en origineel uitstapje voor in de vakantie. Maar wist je dat je ook een kinderfeestje kan geven in de kas? Dat is nog eens iets anders dan de bekende indoor speelhal waar menig feestje gevierd wordt.

Thuis Aloë vera gel maken

Die gel die we meegenomen blijft twee weken goed in de koelkast, maar daarna is het op. Mosi heeft het nu al over nieuwe maken. Maar hoe doe je dat dan? Het leukste is het natuurlijk om een grote plant thuis te hebben staan waar je af en toe een blad van kan oogsten om gel mee te maken voor je eigen gebruik. Je kan er gel van maken en deze in een potje bewaren, of je kan steeds een stukje van het blad snijden en dit direct uit het blad aanbrengen op de huid. Bij Dr. Green kan je stekjes of grotere planten bestellen om zo jouw eigen plant te kunnen gebruiken voor de gel. Lukt dit je niet? Dan kan je ook bladeren bestellen om te gebruiken voor jouw huid- en haarverzorging. Wij hebben een mini stekje en een groter plantje meegekregen van de excursie dus daar is al een zonnig plekje voor gezocht om hem zo goed mogelijk te laten groeien. Wie weet oogsten wij over een tijdje dan zelf een blad om slijm en gel mee te maken. Zou toch een mooi aandenken zijn aan onze gezellige middag bij Dr. Green.

Potje slijm mee naar huis

Voor ons is Naaldwijk om te hoek, maar als je nou wat verder weg woont dan is het erg leuk om de excursie te combineren met een dagje strand. Dat is namelijk maar 5 minuten rijden van de kwekerij. Op drgeen.nl/bezoek kan je alle data (ook buiten de vakantie) bekijken. Heb jij nog tips voor leuke uitstapjes in de vakantie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s