Een bijzonder werkplekje in de kinderkamer

Ik weet nog dat ik mijn eerste bureautje kreeg. Met zo’n draaistoel. Fantastisch vond ik dat. Het was vele jaren later dan dat Mosi nu zo’n plekje heeft gekregen in zijn kamertje, maar ik kan de twee ook eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Ik had een simpel bureautje met zo’n draaiende stoel, hij heeft twee écht bijzondere items die samen zijn werkplekje vormen. Een ultra fijne stoel van Tink Things en een veelzijdig bureautje van Lautak. Wat een bofkont met zo’n setje. Hier kunnen we de komende jaren mee vooruit, laat dat huiswerk maar komen ;).

Tink Things

Tink Things is opgericht door Dorja en Ivan Benussi vanuit de gedachtegang dat de sensorische benadering de standaard moet zijn in het ontwerp voor kinderen. Het creëren van zinvol ontwerp en ervaringen die beginnen met een grote gevoeligheid voor mensen is de eerste stap in elk project. Door de zintuigelijke behoeften van kinderen te begrijpen en ze op de eerste plaats te zetten kan je verbazingwekkend veel verandering en vooruitgang maken. Samen met een positieve emotionele omgeving speelt beweging een zeer belangrijke rol bij het creëren van een zenuwcelnetwerk dat de fundamentele basis van leren is. Kinderen verschillen in hun vermogen om sensorische prikkels binnen een omgeving te verwerken en erop te reageren terwijl ze bezig zijn met activiteiten. Ze reageren op verschillende manieren omdat elk kind de via hun zintuigen verkregen informatie uit de omgeving anders integreert. Vanuit deze benadering zijn de twee Tink Things stoelen ontstaan; de Mia hoodie stoel en de Ika schommelstoel.

Mia hoodie stoel
De Mia stoel is als een warme deken. Met de capuchon heb je de mogelijkheid je even af te zonderen van de rest van de wereld. Heel fijn voor kinderen die soms even alleen willen zijn of wat te veel prikkels binnen krijgen. De stoel biedt bovendien een milde verzachtende diepe druk, die het serotineniveau verhoogt en helpt bij stress. Mosi heeft de Mia stoel van Tink Things al een jaar. Zijn oude bureautje was er te klein voor, dus het was het afgelopen jaar vooral een heel fijn verstopstoel om heerlijk boekjes in te lezen of filmpje in te kijken. Nu er passende tafel bij is gekomen, zal hij hem ook meer gebruiken om wat actiever in te werken. Al werkt hij nog het liefst staand, als hij zich even rustig wil concentreren kan hij zich lekker terugtrekken in zijn stoel.

Ika schommelstoel
De Ika schommelstoel zorgt er niet alleen voor dat kinderen zich kunnen bewegen, maar stimuleert het constant schommel en stuiteren zelfs. Het is bewezen dat dit kalmerend werkt en helpt bij concentratie. Ika is leuk, maar wat nog belangrijker is, de stoel ondersteunt kinderen als ze een moment nodig hebben om even wat speels te friemelen. Ook deze stoel hebben we een aantal dagen in huis gehad (om te fotograferen) en hier heeft Mosi veel lol mee gehad. Dat is alweer twee jaar geleden, maar hij zou er zo weer op willen zitten. Je kan het een beetje vergelijken met werken op een zitbal. Daar heb je ook wat meer de vrijheid mee om te bewegen tijdens het werken. Wat goed is voor je houding, maar ook je concentratie ten goede komt.

Lautak

Een aantal maanden geleden benaderde Takeshi Tamashiro van het unieke meubelmerk Lautak me voor de fotografie van zijn nieuwe design. Het ging om het deskids werkstation voor kinderen. Een werkelijk fantastisch bureautje. Het is zo doordacht, alles klopt eraan. Het is prachtig vormgegeven en van de beste kwaliteit die je je maar kan wensen. En dat is precies waar Lautak voor staat. Takeshi is een creatief brein, dat houdt van experiment binnen design. Hij houdt zich sterk bezig met wat dat we nu doen betekent voor de toekomst en zoekt de oplossing onder andere in echte kwaliteit en schoonheid. Er wordt gebruik gemaakt van echt hout, stevig langdurig design en natuurlijke of gerecyclede materialen boven synthetisch materiaal. Veel handwerk en lokale productie in Italië. Ik kan maar één ding zeggen; je ziet, ruikt en voelt de kwaliteit. Dit stuk gaat hier jaren blijven en dan voor nog vele andere kinderen een heel fijn plekje maken.

Deskids

Het bureautje is dus eigenlijk meer een werkstation. Je kan er niet alleen aan zitten, maar ook achter staan. Er zitten zoveel grappige en handige functies aan. Dat begint al bij het in elkaar zetten. De verpakking is top gemaakt, precies zo dat het kan openklappen en het karton als ondergrond kan gebruiken. Vervolgens is de gebruiksaanwijzing ook nog super mooi gemaakt. Mosi heeft het bureautje met wat hulp gewoon zelf in elkaar kunnen zetten. Wat leuk is, want de geuren van de materialen komen je al tegemoet bij het openen van de doos. Pure kwaliteit. Eenmaal in elkaar begint de fun pas echt. Hij kan dus dicht, als een soort huisje, waarbij je op de schuine kant een vel papier kan leggen en zo rechtop kan schilderen bijvoorbeeld. Als je hem openklapt dan heb je een dubbele bodem waar je boekjes, schriftjes of knutselspullen kan bewaren. En een pennenbak, die zo gemaakt is dat hij zowel ingeklapt als uitgeklapt rechtop blijft staan. Hij is in hoogte verstelbaar en zo dus jaren te gebruiken. Het werkvlak is uitgeklapt meer dan ruim, ik zou er bijna zelf achter willen zitten. Wat ik zelf ook top vind, is dat je als je aan het middelste vlak zit te werken, je het tafeltje kan inklappen en meteen een heel opgeruimde kamer hebt. Fijn om zo de dag af te sluiten, maar toch weer verder te kunnen gaan waar je mee bezig was de volgende dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s