Wooninspiratie: sfeervol gebruik van led strips in huis

Led strips, daar kan je alle kanten mee op. Van flitsende tienerkamer tot stijlvolle accenten in de woonkamer. Twee voordelen: led verlichting is een slimme energiezuinige keuze bij verlichting die veel uren per dag aanstaat en led strips zijn heel flexibel in gebruik. Wil je er geen nachtclub van maken en wel de warme sfeer in huis bewaren? Dan heb ik een aantal tips: wees creatief, let op de kleurtemperatuur en hou het subtiel.

Licht maakt of kraakt de sfeer in huis

Overdag ben je afhankelijk van de ligging van je huis, je raampartijen en het weer, maar zodra de zon ondergaat is het helemaal aan jou. Het licht in huis is van grote invloed op de sfeer in huis. Te donker is niet goed, maar de licht zal het er ook niet gezelliger op maken. En dan heb je nog de kleurtemperatuur die ongelofelijk bepalend is voor het gevoel in huis. Wil je een warme ruimte creëren? Dan moet je voor een lage Kelvin kiezen. Voor een studiekamer kan het juist weer wat koeler zijn. Meer over het kiezen van de juiste kleurtemperatuur en hoe dat van toepassing is op led verlichting lees je in deze blog. Wat mij betreft echt het startpunt van je led avontuur. 

Wees creatief

Je kan natuurlijk een led strip ophangen langs de wand of vloer en zo een hele streep verlichten. Dat is niet verkeerd, maar er zijn ook andere manieren om led aan je interieur toe te voegen. Ik heb op Pinterest een bord gemaakt met een hoop creatieve en ook praktische ideeën. Wat dacht je van een spiegel met daarachter een stukje licht vanuit een ledstrip, of de randen van de boekenkast om zo aandacht te leggen op je mooie collectie boeken. Dat is niet alleen fijn voor het stukje extra licht in huis tijdens de avonduren, maar het is ook nog eens praktisch. Je ziet dan toch echt een stuk beter welk boek je uit de kast pakt. Ook open inbouwkasten waar je jouw mooie snuisterijen in uitstalt kunnen perfect uitgelicht worden met stukjes ledstrip onder de planken bijvoorbeeld. Wat ik zelf een hele slimme vind is een led strip langs de trap. Zo zuinig dat het de hele nacht aan kan staan en fijn om zo ook ’s nachts genoeg licht in huis te hebben zodat je de trap naar beneden gewoon kan nemen. Ideaal met kinderen die zo niet op zoek hoeven naar het knopje in de nacht. Met led strips in verschillende maten, van 3 meter tot led strips van 15 meter moet dat prima lukken.  

Houd het subtiel

Last but not least, een overdaad aan led strips kan je huis tot een kermis omtoveren. Een beetje lichteffect is leuk, maar accenten kan je alleen leggen als je keuzes maakt. Daar waar licht is zal je kijken, dus kies je mooiste hoekjes uit als je bepaalt waar je extra licht in huis wil. Een combinatie van verschillende soorten verlichting zal je ruimte het meest doen stralen. Een led strip hier, een mooie grote bollamp daar en misschien nog wat (namaak) kaarsen om het af te maken. Een lichtplan opstellen kan je helpen tot een goed evenwicht te komen, maar achteraf aanpassen als je je nog niet helemaal thuisvoelt kan natuurlijk ook. Maar vergeet niet te beginnen met je te verdiepen in de kleurtemperatuur. Dat is de start voor een sfeervolle, led verlichte ruimte. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s