Een nieuwe fotocamera: kies je voor spiegelreflex of een systeemcamera?

Nog elk jaar worden de camera’s op de nieuwe telefoons beter, maar tippen aan een echte fotocamera kunnen ze natuurlijk niet. Wil jij echt mooie plaatjes schieten? Dan zal je in de meeste gevallen toch beter uit zijn met een fotocamera in je hand. Nu is fotografie al jaren een hobby van mij en ben ik zo’n 5 jaar geleden overgestapt van een Canon spiegelreflexcamera op een systeemcamera. Tijd om de voordelen van beide eens naast elkaar te leggen, om je een eindje op weg te helpen mocht je nog twijfelen tussen de twee types camera. Ik benader mijn voordelen vanuit de gemiddelde hobbyfotograaf, heel ingewikkelde technische redenen laat ik dus even achterwege. Gebruiksgemak is in mijn ogen net zo belangrijk als de kwaliteit van de uiteindelijke foto’s. Dat je de camera graag pakt zal er namelijk voor zorgen dat je steeds meer foto’s met je fototoestel zal maken in plaats van met je telefoon. 

Vijf voordelen van een spiegelreflexcamera
Mijn laatste spiegelreflexcamera was van Canon. Ik had hierbij drie verschillende Canon objectieven. De kitlens 18-55mm, een 50mm vast brandpunt en een zoomlens. 

  • De fotokwaliteit van spiegelreflexcamera’s is over het algemeen het allerbeste
  • Er is een enorm aanbod aan objectieven en accessoires voor spiegelreflexcamera’s in zeer uiteenlopende prijscategorieën. Genoeg om je creativiteit lekker te laten gaan ook met betaalbare items.
  • Ik vond de besturing van mijn spiegelreflexcamera net wat duidelijker en het daagde mij meer uit om echt te spelen met sluitertijd en diafragma.
  • De accu van een spiegelreflexcamera gaat over het algemeen wat langer mee.
  • De camera is wat groter en zwaarder, maar is wel goed stevig en ligt vaak wel erg lekker in de hand. Dat kan fijn zijn als je echt een middag gaat fotograferen. 

Vijf voordelen van een systeemcamera

Ik schiet al 5 jaar met een Fujifilm XT-10 met alleen de standaard kitlens 18-55mm. 

  • Het grootste voordeel van een systeemcamera met verwisselbare lenzen is wat mij betreft de combinatie van kwaliteit en handzaamheid. Je kan de kwaliteit behalen die je met een digitale spiegelreflexcamera hebt, maar zonder spiegel en daarom in een compacter formaat. Ik neem deze camera vaak gewoon mee in een normale tas, waar ik met de spiegelreflexcamera echt een cameratas meenam en dus ook veel thuisliet. 
  • De huidige systeemcamera’s zijn vaak uitgerust met veel slimme extra functies op de camera, zoals autofocus op ogen, gezichten of dieren. Er zijn verschillende automatische instellingen voor landschappen, portretten, vuurwerk et cetera die je helpen gemakkelijk een goede foto te maken in verschillende situaties. 
  • De video optie is vaak beter dan die van de spiegelreflexcamera’s, dat is fijn als je naast foto’s ook video wilt vastleggen met je camera. 
  • De sluitertijd van systeemcamera’s is erg snel, dat is fijn bij bewegende objecten zoals kleine kinderen of dieren. Je kan veel foto’s snel achter elkaar maken, waardoor er vaak wel een goede bij zit. 
  • Klein en licht, dit is zo belangrijk voor mij dat ik hem gewoon herhaal. Deze camera neem je zo overal mee naartoe. Ik heb zoveel meer spontane goede foto’s van dagjes uit sinds ik de systeemcamera met me meeneem. Bij de digitale spiegelreflex was het toch meer uitgedacht en pakte ik hem echt om te fotograferen. Het spontane was er minder en de wissel naar een lichtere camera heeft daarmee ook echt invloed gehad op mijn type foto’s.

Ga jij nog kiezen tussen een spiegelreflex en een systeemcamera? Bedenk dan eerst goed waar je de camera voor wil gebruiken. Wat vind je belangrijk? Wil je je gezin regelmatig vastleggen tijdens jullie dagelijks leven? Dan is handzaam misschien wel fijn. Wil je gaan experimenteren met veel verschillende objectieven en zal je jouw foto’s meer voorbereiden? Dan is een spiegelreflexcamera wellicht een betere keuze. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s