Twee DIY’s voor in tuin; van zandbak tot moestuinbak

Het tuinseizoen is bijna voorbij, maar te laat voor een tuin DIY is het niet. Spelen in de tuin doen wij het hele jaar. Juist met wisselvallig weer is het fijn om buiten te kunnen zijn, maar ook snel weer binnen te kunnen schuilen. Lekker aan de slag in de nazomer of herfst is dus helemaal geen slecht idee. Haal het strand dichtbij met een mooie zandbak of ga deze winter moestuinieren in een nieuwe moestuinbak.

De basis van al deze DIY’s ligt bij een fijne stapel hout, dat kunnen overgebleven vuren balken zijn van een binnenproject die je voor buiten dan nog wel even goed moet behandelen of je kan direct voor de tuin geselecteerd hardhout gaan zodat het sowieso wat langer meegaat. Onderzoek in ieder geval altijd eerst even of jouw hout al geschikt is voor buitengebruik, en zo niet zoek dan de juist behandeling met een speciale olie of beits op. Het zou zonde zijn als jouw DIY de volgende zomer niet fleurig in gaat vanwege de nattigheid buiten. 

Zandbak

Eigenlijk is Pinterest de beste plek om naar DIY’s te zoeken, want dan kan je lekker rondkijken tot je iets hebt dat bij jouw wensen past. Een zandbak met bankjes is natuurlijk heel leuk, maar wel net een stapje ingewikkelder dan met een gewone platte deksel. Op Pinterest kom ik de leukste exemplaren tegen van boten tot zandbakken op wielen. Meestal gewoon uit eigen wensen en fantasie ontstaan, dus met wat aanpassingen van dit basismodel kom jij vast ook een heel eind. 

Benodigdheden

Voor een basiszandbak heb je in ieder geval 4 houten latten van ongeveer 30 cm hoog en 100 cm lang nodig. Afhankelijk van de latten die je gebruikt en de hoogte die je wenst kunnen dat ook andere afmetingen zijn. Drie latten van 10 cm breed boven elkaar is net zo goed als één van 30 cm breedte. Zorg er wel voor dat de lengte overal klopt. Je kan natuurlijk wel voor een korte en een lange zijde gaan, maar met latten van allemaal verschillende lengtes ga je echt niet uitkomen.  

De planken bevestig je in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar met behulp van een blokje hout in de binnenhoek en schroeven, of met behulp van een verzinkt hoekprofiel

Wil je het spelen net wat comfortabeler maken? Zorg dan ook voor een zitplek voor in de hoeken een plankje te bevestigen, of over de breedte of lengte een extra plankje aan de bovenzijde te bevestigen. Hiermee is de basis af, maar je kan het natuurlijk nog helemaal naar eigen wens aanpassen.

Werktekening

Moestuinbak

Ik maak het me er makkelijk vanaf, want de basis zandbak is eigenlijk precies hetzelfde als een moestuinbak. In plaats van zand vul je hem alleen nu met moestuingrond en je kan beginnen met zaaien. Waar je bij een zandbak als extra bijvoorbeeld bankjes of een deksel kan toevoegen, kan je bij de moestuinbak een raster maken zodat je de bak in 9 vakken verdeeld. Dan is het net wat makkelijker onthouden wat je waar geplant hebt. Als je op tijd begint met zaaien of planten, dan eet je deze winter nog bloemkool, pompoen, koolraap, rode kool, prei of spruitjes uit eigen tuin. En sloof je je nu uit met een mooie zandbak voor de kinderen, dan heb jij daar dus over een aantal jaren ook weer profijt van als ze hem ontgroeien en met je mee kunnen tuinieren in de moestuinbak. Lekker duurzaam klussen dus! Handen uit de mouwen maar. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s