Spelenderwijs leren met stapelcijfers

Dat leren leuk is bewijzen de stapelcijfers van Re-Wood die ik bij Educadora vond maar weer eens. Zo’n 6 weken geleden kreeg Mosi deze voor zijn zesde verjaardag en hij speelt er graag mee. Ik vond het vooral handig in aanloop naar groep 3 om zo lekker met getallen bezig te zijn en het blijkt nu in de vakantie een ideale manier om speels toch wat uitdaging te bieden. De twee keren noodzakelijk thuisonderwijs gingen hier echt niet van een leien dakje, maar nu de druk van ketel is kunnen we elkaar blijkbaar toch heel goed vinden in leerzaam spel. Dat doet mijn moederhart deugd.

Leren over cijfers, hoeveelheden en getalbegrip

Mosi houdt van getallen en rekenen. Hij oefent graag met sommen en tellen. Hij noemt de gekste combinaties van cijfers op en verzint daarbij een uitkomst. De stapelcijfers heb ik dus ook wel uitgekozen, omdat ik wist dat het echt een goed cadeau zou zijn. Hij vindt het gewoon heel leuk. We houden het nu vooral bij ongedwongen spel, maar zo komen we ook steeds een stukje verder. Meestal maken we kleine sommetjes. Ik schrijf wat op papier en hij pakt de cijfers erbij. Soms heeft hij ze niet nodig voor een som, en soms ook wel. De lat kan steeds een stukje omhoog.
Met welke cijfers kan je een stapel maken die even hoog is als 7? En kan je dat ook met 3 cijfers in plaats van 2? Ik zou hem dat zonder stapelcijfers nog niet kunnen vragen, maar met is het gewoon spel. Ik sta ervan te kijken hoeveel een kind van zes eigenlijk al uit kan rekenen op die manier. Nu ligt de focus nog op optellen, maar met de cijfers kan je ook leren aftrekken, vermenigvuldigen en delen. In de beschrijving staan verschillende ideeën hoe je de cijfers kan gebruiken bij het rekenen. We zijn voorlopig dus nog niet uitgespeeld. Voor jongere kinderen zijn de cijfers trouwens ook fijne hulpjes bij het leren herkennen en schrijven van cijfers, tellen en ordenen.

Meer speelgoed om mee te rekenen

Ik gebruik de loose parts van Grapat ook veel om sommetjes visueel mee te maken. Dat kan ook in combinatie met de stapelcijfers overigens. Optellen begint vaak met kleine sommetjes zoals 2+2. Mosi gebruikte daar ook veel gewoon zijn vingers bij, maar als je over de 10 gaat kan het fijn zijn hierbij hulp te zoeken. Dat kunnen ook steentjes, schelpjes, bekers of theelepeltjes natuurlijk. Het is maar net waar je veel van in huis hebt. Bij Educadora vind je ook mooie sets met loose parts en andere educatieve spellen speciaal gericht op getallen en rekenen. De kleurige wiskunde kubussen, het houten cijferbord, het frame met cijfers en gekleurde bolletjes en match en rekenset van Mini Muffin bijvoorbeeld.

Educadora: sensorische producten, kauwsieraden en educatief speelgoed

Ik ben vanwege het uitgebreide assortiment educatief speelgoed bij Educadora terecht gekomen, maar bij deze winkel vind je meer. Educadora is namelijk specialist in kauwsieraden voor kinderen en volwassenen en sensorische hulpmiddelen die gevoelige mensen kunnen ondersteunen. Kauwproducten zijn fijn voor het verlichten van spanning bij overprikkeling of juist voor het verhogen van concentratie bij onderprikkeling. Kauw jij of je kind aan kleding, nagels of of potloden? Dan kan een bijtketting of potlooddop een uitkomst zijn. De sensorische hulpmiddelen zijn producten en materialen die kinderen en volwassenen kunnen helpen bij het verwerken van prikkels. Gevoelige kinderen kunnen door gebruik te maken van hulpmiddelen, beter gevoelens van stress, angst en overprikkeling verwerken. De hulpmiddelen zijn geschikt voor kinderen met ADHD, autisme en HSP, als ook kinderen met stress en angstklachten. De meest populaire hulpmiddelen zijn de verzwaarde knuffels en verzwaringsdekens, kauwkettingen en friemelspeelgoed. Nu heb ik een zoon die het liefst in slaap valt met een arm van mij om hem heen en anders erg ligt de draaien. Een verzwaarde knuffel of deken zou hem dus misschien ook wel goed doen bij het zelfstandig in slaap vallen. Friemelspeelgoed zet ik hier regelmatig in als ik merk dat het lontje korter is dan gewoonlijk. Het helpt van wat spanning af te komen en rust te vinden. Geen wondermiddel, maar wel een fijn en leuk hulpje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s