De IXXI Rijksmuseum 2.0 collectie vol moderne meesterwerken

Als er iets is wat ik het afgelopen jaar gemist hebt naast de feestjes en nabijheid van vrienden en familie zijn het wel de musea. Het was ons vaste uitje op de zondag. Elke week een ander museum ontdekken. Tot dat ineens stopte. Wat een gemis. Het Rijksmuseum stond nog op de wensenlijst en dat blijft voorlopig helaas nog even zo. Toch hebben we een meesterwerkje uit hét museum van Nederland in huis met dank aan de nieuwe Rijksmuseum 2.0 collectie van IXXI, waarvoor Sacrée Frangine een nieuwe versie van ‘Tits on a Cherry Branch’ van Ohara Koson maakte. Een vernieuwd meesterwerk aan onze muur dus.

Vijf nieuwe melkmeisjes

Naast De nachtwacht ook wel echt het icoon van het Rijksmuseum is Het melkmeisje van Vermeer. Wie kent dit beroemde schilderij niet? Voor de Rijksmuseum 2.0 collectie zijn vijf kunstenaars met haar aan de haal gegaan. Dat levert steeds een ander beeld op. Een moderne versie waarbij het aloude melkmeisje in een modern koffietentje staat, een grafische versie met fijne warme kleuren en ook een prachtige versie gemaakt met stukken gekleurd papier. Ontzettend gedurfd om met zo’n klassieker aan de gang te gaan, maar heel geslaagd.

Creative Lab Amsterdam x Rijksmuseum 2.0

Ook mijn favoriete behangmerk Creative Lab Amsterdam is aan de slag gegaan met stukken uit het Rijksmuseum. Dat is feest. Hierbij komt alles samen. Mooie oude dierentekeningen, bloemen en kleurenpracht. Het is bijzonder hoe Creative Lab Amsterdam duidelijk een eigen stempel drukt op de werken uit het Rijksmuseum. Het is duidelijk als eigen stijl te herkennen, maar je ziet ook echt de oude kunst goed terug. Erg mooi en tijdloos. Naast dat je de nieuwe designs van Creative Lab Amsterdam als IXXI kan bestellen, hebben ze zelf ook een collectie met deze prints uitgebracht. Een behangetje, wenskaart of notitieboekje met de fabelachtige prints is er dus ook.

Mijn favoriete vernieuwde meesterwerken

Aan onze muur hangen twee leuke koolmezen uit de handen van Sacrée Frangine, maar er is meer wat ik zo in huis zou halen. De originele IXXI van het Tile Panel uit het Rijksmuseum vind ik al fantastisch (hangt bij mijn moeder aan de muur), maar de nieuwe versie van Mirjam de Ruiter vind ik helemaal super. De vrouwen, libelle, vogeltjes. Ik vind het allemaal zo mooi. En ook de vier vernieuwde versies van de kraanvogels vind ik prachtig. Ik kijk bij kunst in huis erg naar kleur en de cranes met aardetinten van Marie Bodié lijkt mij een perfecte plaat om een rustig kleurvlak toe te voegen aan een ruimte die dat wel kan gebruiken. Zou ik hier zo ophangen.

Welk vernieuwde meesterwerk is jouw favoriet? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s