7 tips om makkelijker geld te sparen

Wie wil er nou geen dikke spaarrekening? Ik wel hoor. Zelfs als je geen specifieke bestemming voor je spaargeld hebt, is het fijn om iets achter de hand te hebben. Voor als je onverwachts een groot bedrag moet ophoesten, om je dromen waar te maken of gewoon voor ‘later’. Ik vind het zelf vooral fijn om te weten dat ik niet direct in de problemen kom als ik een financiële tegenvaller heb. Maar geld sparen, hoe doe je dat nou makkelijk? Ik heb 7 tips op een rij gezet waarmee het minder lastig is wat geld opzij te zetten.

  • Zet het automatisch maandelijks opzij

Ik denk dat je bij elke bank wel een automatische spaaropdracht kan aanmaken. Dat is handig, want zo kan je direct nadat je salaris binnenkomt een vast bedrag opzij zetten. Het Nibud adviseert 10 procent van je inkomen op te sparen, maar dat is natuurlijk heel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wat wel zeker is, is dat je in de meeste gevallen meer kan sparen als je het direct opzij zet, dan wanneer je kijkt hoeveel je aan het eind van de maand over hebt.

  • Maak verschillende potjes op je spaarrekening met spaardoelen

Sparen voor een mooie reis, een nieuwe fiets of een aanvulling op je pensioen. Het zijn allemaal mooie doelen en dit zien groeien helpt je sparen. Maak je aparte spaardoelen op je spaarrekening aan dan zie je je doel dichterbij komen. Het scheiden van je lange en korte termijn doelen is fijn, want enerzijds haal je hiermee eerder een korte termijn spaardoel en anderzijds krimpt je bedrag voor de lange termijn ook niet omdat je dit los van elkaar bijhoudt.

  • Verkoop spullen op Marktplaats of Vinted

Spullen verkopen is op zich geen sparen, maar als je een apart spaardoel maakt waar je de opbrengt van je Marktplaats of Vinted verkopen op zet is het wel een extra stimulans om sneller op te ruimen. Niet alleen fijn dat je zo meer geld spaart, maar ook dat je ruimte creëert. Je zet je overbodige spullen eigenlijk gewoon om in een lekker spaarbedrag.

  • Reken uit wat het je oplevert om iets te laten

Haal je elke dag koffie? Bestel je vaak eten of heb je een duur sportschool abonnement maar ga je nooit? Als je uitrekent wat het je zou opleveren als je dat een jaar niet doet, dan verander je je gewoontes misschien wel. Doe dat vooral niet als je heel erg geniet van je dagelijkse koffie buiten de deur hoor, maar is eens in de zoveel tijd een weekend weg je meer waard, dan is dat doel dus al heel dichtbij. Je kan het immers maar één keer uitgeven.

  • Las een koopstop in

Gemiddeld duurt het 66 dagen om een gewoonte aan te leren. Voor de een wat korter, voor de ander wat langer. Ik heb mezelf eens een periode van 3 maanden een koopstop opgelegd en dat hielp zo erg. De drang om steeds weer iets nieuws te kopen was uiteindelijk gewoon weg. Ik deed dit vooral uit het oogpunt van duurzaamheid, maar het kan je natuurlijk ook een hoop geld besparen.

  • Koop bewuster

Een soort logisch resultaat van mijn koopstop is dat ik veel bewuster koop. Goedkoop is duurkoop in veel gevallen. Laat je niet te veel verleiden door aanbiedingen of kleine prijsjes (tenzij het tweedehands is). Als de kwaliteit al niet tegenvalt, dan is het wel dat deze aankoop je waarschijnlijk veel minder lang blij maakt. Als je iets meer uitgeeft, aan dingen die je langer blij maken, dan geef je onder aan de streep waarschijnlijk alsnog een stuk minder uit.

  • Kies je spaarrekening los van je betaalrekening

Een gouden tip wat mij betreft is het kiezen van een spaarrekening op een andere plek dan waar je je betaalrekening hebt. Zo zie je je spaargeld niet en is de verleiding minder groot om terug te boeken als je toch een groot bedrag denkt nodig te hebben. Bovendien heb je zo de luxe om eerst de spaarrente te vergelijken. Van de rente zal je niet meer rijk worden, maar het is toch fijn om hierin geen procentjes te laten lopen of zelfs toe te leggen. Dat is ook handig als je op zoek bent naar een kinderspaarrekening trouwens. Zeker dat type spaarrekeningen heeft nog wel eens hele voordelige constructies wat rente betreft voor de jonge spaarders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s