Wooninspiratie: de tuin, waar begin je mee?

Toen wij vijf jaar geleden in dit huis trokken was de tuin een grote bende. Er stond een oud kippenhok in, de schuttingen vielen van de rot uit elkaar en waar ooit gras was zag je vooral modder. Nu jaren later ziet het er een stuk vrolijker uit, al zou ik met de kennis die ik nu heb toch een hoop anders doen. Begin je ook vanaf het begin aan een nieuwe tuin? Leer dan van dat wat ik niet heb gedaan.

Een fijne schutting vergroot je tuinplezier

Puntje één van ergernis in onze tuin is de erfafscheiding. Aan de linkerkant staat een oude betonnen muur, die inmiddels zo schuin staat dat het gevaarlijk begint te worden. Ik zou het graag aanpakken, maar dat betekent dat ook alles wat ik langs die zijde aangeplant heb de grond uit moet. Zonde! Daar moet je dus echt mee beginnen, voordat je de rest van de tuin aanlegt. De schuttingen die echt niet meer konden op het moment dat we introkken hebben we wel vervangen en daar ben ik nog altijd heel blij mee. Mocht ik het opnieuw kunnen doen, dan zou ik dus langs alle zijden direct een nieuwe schutting plaatsen als dat nodig is. En bij mijn volgende tuin kies ik dan ook meteen uit een van de mooie houten schuttingen, dat heeft een veel natuurlijkere uitstraling in je tuin dan een volledig betonnen afscheiding of een geverfde schutting.

De grond is de basis

Dan nummer twee op het lijstje van tuinvergissingen. Ik weet niet hoe het kan, maar onze tuin ligt bijna een halve meter lager dan die van alle buren om ons heen. Dat heb ik jaren geleden voor lief genomen, maar daar zou ik nu toch mee beginnen. Breng alles op gelijk level, anders stroomt het zand of de grond van de buren bij een beetje regen zo jouw gazonnetje op. Dat wil je niet. En ga je dan toch verhogen, dan heb je direct de kans om daar waar je bestrating wil aanleggen te zorgen dat er geen onkruid tussen komt en dat je daar waar je wilt beplanten juist goede vruchtbare grond hebt. Dat helpt je nieuwe plantjes een eind op weg.

Kies meteen voor veel winterharde bloeiers

Dan een foutje waar ik inmiddels wel van geleerd heb. Ik koos aan het begin dus helemaal de verkeerde planten uit. Planten die de winter niet overleefden, waardoor je steeds opnieuw moet beginnen. Gelukkig ben ik inmiddels wat verstandiger en staan er een hoop planten in die de winter goed doorgekomen zijn. Ik heb gekozen voor een hele set winterharde planten en let veel beter op waar ik wat neerzet. De planten die niet tegen vorst kunnen staan tegenwoordig in potten en hebben bij het zwaarste weer lekker binnen gestaan. Mijn favorieten: de vlinderstruik, azalea, bamboe, varens, hortensia en oleander. En dat vul ik aan met fruitstruiken, passieflora, fuchsia, geraniums en veel wilde bloemen zaadmix.

Tuininspiratie voor een stadstuintje

Ik kijk er al naar uit deze basisfouten niet meer te maken bij een hopelijk ooit nieuwe tuin bij mijn toekomstige droomhuis. En voor nu ga ik gewoon weer een lente en zomer vol genieten van dat wat ik wel goed heb gedaan. Heel veel mooie bloeiers en een hangmat in het zonnetje. Stukje bij beetje wordt het ondanks mijn beginnersfouten toch steeds een mooiere tuin. Begin jij helemaal van voren af aan een nieuwe tuin? Dan is mijn Pinterestbord met tuininspiratie voor stadtuintjes ook leuk om te bekijken. Tuinier ze!

Knop naar Pinterest tuininspiratie
Bekijk mijn Pinterestbord met stadstuintjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s