Wooninspiratie: tips voor een fijne speelhoek

Waar je de speelhoek ook wil maken, er zijn een aantal items die altijd fijn zijn voor de kleintjes. Van wachtruimte tot huiskamer, een mooi kinderhoekje lokt leuk spelen uit. Niet dat elk kind zich tot hetzelfde speelgoed voelt aangetrokken natuurlijk, maar wat variatie doet wonderen. Wat mij betreft kunnen een kleurtafeltje en bouwblokken in ieder geval niet ontbreken. Wat vind jij onmisbaar in de speelhoek?

Wij hebben in alle kamers speelhoekjes, zo ook met de seizoenstafel in de slaapkamer

Kleine tafeltjes, groots spel

Voor mij begint een speelhoekje met een fijn tafeltje. Om aan te puzzelen, kleuren of torens op te bouwen. Niet per se zodat kindjes er netjes aan gaan zitten hoor, want ook als je liever staand speelt is een tafeltje fijn. Ik begon in de huiskamer ooit met een bijzettafeltje als kindertafel, maar maak je een wat grootser speelhoekje dan is een houten speeltafel met opbergmogelijkheden zoals je o.a. bij Kinderspel kan vinden ook een idee. Daarmee ruim je dan ook weer makkelijk op, als het speelgoed even niet in gebruik is. Dat is zeker met klein spul als Lego erg fijn. En zijn er bouwwerkjes met zoveel trots gemaakt dat het niet direct uit elkaar mag? Ook dan doet een tafeltje goed dienst. Je hebt meteen een plekje waar de kunstwerken uitgestald kunnen worden tot het volgende speelmoment.

Mosi’s tafeltje is ook multifunctioneel, daar kan je een kunstwerk onder kwijt

Tijdloos, favoriet speelgoed

De tweede stap in de speelhoek is het speelgoed. Wat leg je er nou neer? Zeker als je een hoekje wil maken voor verschillende leeftijden is het even puzzelen, maar er is genoeg tijdloos speelgoed waar je zowel een kind van 2 als een kind van 8 goed mee kan vermaken. Waar ik voor zou gaan is een mand houten blokken, een bak bouwstenen á la Duplo of Lego en een houten treinbaan. Dan kan er nog een stapel puzzels en boekjes bij en vermaak je de meeste kinderen wel even hoor. Kleintjes kunnen lekker stapelen en de oudere kinderen maken ingewikkelde bouwwerken. Zeker als je wat variatie hebt, van vierkante blokken tot Kapla latjes en van Duplo tot technische Lego, ben je niet snel uitgespeeld.

heel veel moois, voor een fijne speelplek

Meer ruimte? Groot speelgoed!

Hier in huis doet groot speelgoed het ook erg goed, dus heb je meer ruimte dan zou ik een echte speelmagneet aan de speelhoek toevoegen. Een balansbord, stapstenen of reuze bouwblokken bijvoorbeeld, fijn voor fysiek spel en ideaal ook als speelgoed voor het kinderdagverblijf. Wij hebben geen speelkamer of één specifieke speelhoek, maar wel veel groot speelgoed door het hele huis heen. De trapeze, Pikler triangle en verschillende balansborden worden veel gebruikt. En als het aan de zoon lag zouden daar ook reuze bouwstenen aan worden toegevoegd. De schoenenwinkel waar hij die voor het eerst zag heeft zoveel indruk op hem gemaakt dat hij het schoenen passen ineens een feestje vond. Zo zie je maar, welk effect een goede kinderhoek kan hebben. Heeft jouw kind ook speelgoed waar het zo blij van wordt?

Al jaren favoriet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s