Sparen en besparen met kinderen

Al vanaf Mosi klein is heeft hij een spaarpot en een eigen portemonneetje. Zo wil ik hem op een speelse manier de waarde van geld meegeven. Af en toe krijgt hij wat wisselgeld van mij om zelf te bewaren. Als we naar de kringloop gaan neemt hij zijn eigen centjes mee en rekent hij zelf af. Dat is immers de plek waar je met een paar euro nog echt iets moois kan kopen en naast de waarde van geld leert hij daar ook direct dat je niet altijd iets nieuws nodig hebt. Gebruikte spullen hebben immers ook waarde. Nu hij vijf is krijgt hij steeds meer interesse voor geld en wil ik beginnen met de volgende stap: zakgeld. Elke week een centje om zelf te sparen of uit te geven.

Hoe introduceer je zakgeld?

Ik begin met Mosi met het herkennen van munten. Welk muntje is veel waard en welke juist minder? Twee keer vijftig cent is een euro, zo kan je jouw stapel munten dus wisselen voor minder munten met meer waarde. Een leuke les nu tijdens het thuisscholen. Zijn zakgeld zal voorlopig dus ook wel contant zijn, dat is lekker tastbaar. Later kan het over op digitaal. Met zijn vijf jaar is een euro per week prima. En de afspraak is dat hij er zelf mee mag kopen wat hij wil. Dat kan dus ook een lolly zijn. Al zal ik wel stimuleren te sparen voor iets groters, zodat hij nu al meekrijgt dat het loont om wat opzij te zetten voor een groter doel.

Leuke spaarpotten voor kinderen

Begin je ook met zakgeld, maar heeft je kind nog geen spaarpot? Kijk dan even tussen deze leuke exemplaren:

Centjes verdienen op Marktplaats

Ik verkoop regelmatig spullen die we niet meer nodig hebben op Marktplaats en koop er ook graag. Dat krijgt Mosi natuurlijk ook mee. Nu vraagt hij regelmatig om nieuw speelgoed en sinds kort geef ik hem de mogelijkheid iets te verkopen om van het geld dat hij daarvoor terugkrijgt iets nieuws te kopen. Zo gaat het sparen nog wat harder. En wil hij iets nieuws, dan leg ik hem dus ook uit dat hij het misschien wel van een ander kindje kan kopen dat uitgespeeld is in plaats van nieuw in de speelgoedwinkel. Een lesje bewust consumeren hoort er ook wel bij als je zakgeld krijgt toch?

Zelf ook wat (be)sparen?

Mijn makkelijkste bespaartip is minder betalen voor hetzelfde. Zo loont het bijna altijd om verzekeringen te vergelijken. Mijn autoverzekering sluit ik bijvoorbeeld bijna elk jaar over. Gek genoeg is verlengen nog nooit de voordeligste optie geweest. Vaak ga ik er zowel financieel als in voorwaarden op vooruit als ik oversluit. Ook bezoek ik elk jaar meerdere platforms om mijn zorgverzekering te vergelijken met andere aanbieders. Daar gaat die bal van jaarlijks oversluiten voor mij overigens niet op. Ik ben al drie jaar trouw, maar vergelijk wel altijd in december om zeker te weten dat ik nog goed zit. En dan let ik niet alleen op de kosten, maar ook op voorwaarden en de ‘groenheid’ van de verzekeraar. Waar ik wel beter naar had moeten kijken is het rentetarief bij de spaarrekening van Mosi. Die had ik een stuk beter kunnen uitzoeken zie ik nu. Wellicht dat ik die binnenkort maar eens ergens anders open. Zo haal ik zelf ook nog een mooi lesje uit deze start met zakgeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s