Spelend leren met de seizoenstafel

Zo ongeveer een maand of twee hebben wij nu een seizoenstafel in huis. Mosi was zo enthousiast over de herfsttafel op school, dat ik het ook thuis wilde proberen. Zeker nu thuis zo’n groot deel van het leven is geworden. Ons eerste tafeltje thuis hebben we ingericht als kersttafel en nu hebben we een wintertafel. Ik kijk al uit naar de lente en zomer, maar het allerleukst vind ik misschien wel de herfsttafel. Er is dan zoveel moois te verzamelen buiten. Onze seizoen- en thematafel is van Atelier de Noest en een super basis voor onze tafel met seizoen en thema’s, maar je kan natuurlijk ook beginnen met een vast plekje op een kast of een plankje aan de muur.

Wat staat er op onze seizoenstafel?

Voor de afgelopen twee seizoenstafels heb ik van veel dezelfde dingen gebruik gemaakt. Ik heb de doeken van Play At Slaep gebruikt als achtergrond. Donkerrood rond de kerst en lila voor de winter. Op de tafel heb ik gekleurde huisjes van Grimms gezet in de kleur passend bij het thema. Verder vind ik het leuk er takken bij te betrekken, staan er boompjes en Nins van Grapat op en auto’s van Mora Plays. Ook helpt de grote regenboog bij het neerzetten van een bepaald kleurschema. Ook edelstenen doen het leuk op de seizoenstafel en we hangen graag knutselwerkjes op aan de hangertjes. Nu zijn dat geschilderde kleivormpjes.

Wat leer je van de seizoenstafel?

Allereerst helpt een seizoenstafel je bewust zijn van het jaargetijde. Je kijkt naar buiten en haalt daar iets van naar binnen. Welke kleuren zie je? Hoe ziet de natuur eruit? Ook geeft het overzicht aan een jaar, dat toch wel erg lang duurt als je de maanden nog niet goed kent. Daarbij is het ook een hele leuk bezigheid om de tafel in te richten en geeft het veel aanleiding tot gesprek over de periode in het jaar. Je hebt iets om naar uit te kijken. Bij het wisselen van de inrichting van de tafel, komt ook een verandering in wat je buiten beleeft. Ik kijk dus ook echt al uit naar het moment dat we de lentetafel mogen optuigen.

Mooi houten speelgoed voor de seizoenstafel

Basiselementen voor de seizoenstafel

Deze elementen kunnen het hele jaar blijven staan. In de verjaardagsring kunnen stekertjes passend bij het seizoen en de kaartenhouder is handig om een mooie afbeelding toe te voegen aan de tafel. Met de Waldorf kalender zie je waar je bent in het jaar.

Winter

Veel blauw, paars, donkergroene dennenbomen en wat leuke winterse diertjes

Lente

Vrolijke pasteltinten, haasjes rond Pasen en veel jonge dieren.

Zomer

Felle kleuren, vogeltjes, zon zee en strand. Wij zullen ook schelpjes toevoegen aan deze tafel.

Herfst

Deze tafel zal vol liggen met moois uit het bos, maar kan goed aangevuld worden met mooie houten kabouters, wilde bosdieren en paddenstoelen.

Alles hierboven is te vinden bij o.a. houtspel.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s