Spelen met loose parts

Iets meer dan een maand geleden werd Mosi vijf. Wat geef je dan? Ik heb mijn gevoel gevolgd en alle Paw Patrol gekte aan familie en vrienden overgelaten en zelf gekozen voor dat waarvan ik weet dat hij er eindeloos mee kan spelen. De schat knielt nog voor elk mooi steentje op straat, neemt veertjes en takjes mee en verzamelt zo van alles. Hij wordt het meest geprikkeld, door zelf invulling aan zijn speelgoed te kunnen geven. Dat omarm ik graag en zo koos ik met wat hulp van Houtspel voor een set houten ballen en bollen van Grapat. Een setje houten speelgoed uit de categorie Loose Parts. Een maand en veel speeluurtjes later, denk ik wel te kunnen concluderen dat het een geslaagd cadeau is.

Wat is dat dan, Loose Parts?

Laat ik beginnen te vertellen dat ik tot een maand geleden nog niet van de term Loose Parts gehoord had, terwijl mijn kind van nature het ideale speelgedrag voor dit type speelgoed vertoont. Hij is dol op ditjes en datjes en zit in een speeltuin vaak langer steentjes van een grindpad op een rij te leggen dan dat hij in de schommel zit of van de glijbaan gaat. Hij speelt er dus al naar, ook als ik het niet stimuleer. Bij het spelen met Loose Parts gaat het er vooral om dat je kinderen materialen aanbiedt die ze op talloze manieren kunnen inzetten. Zo ontstaan er vanzelf eindeloos veel spelmogelijkheden. Een type spel dat heel goed aansluit op het individuele kind en de ontwikkeling en het stimuleert de creativiteit en inbeeldingsvermogen. Onder Loose Parts kan je alledaagse dingen als zand, steentjes, schelpen, veertjes, dozen, touw of takjes verstaan, maar ook mooie sets met losse (houten) stukken zoals van Grapat, Grimms of Magic Wood. Wees er vrij in. Een stapel deksels of een mand oude doeken zijn ook prima om mee te spelen.

Wat doen wij met de ballen en bollen?

Niet ieder kind speelt even makkelijk uit zichzelf, sommigen hebben net even een zetje nodig om te beginnen. Zelfs bij Mosi, na een jaartje school, merk ik dat hij steeds vaker vraagt om instructies of opdrachtjes. Dat draai ik nu vaak om. Hij mag mij eerst opdrachten geven en daarna geef ik hem een opdracht. Zo komt het spel toch vanuit hem zelf, maar krijgt hij ook de kans om iets in opdracht te kunnen doen. Wat we zoal gedaan hebben met de set ballen en bollen is sorteren, tellen, bouwen, rollen en een zelf verzonnen kleurenpuzzeltje. We hebben ook de houten spoelen van Grapat en die hebben dezelfde kleuren als de ballen en bollen. We zetten eerst alle spoelen op een rij met op allemaal de juiste kleur schijf of halve bol. Dan moet de ander even wegkijken en wordt alles gemixt. Op start mag dan alles weer zo snel mogelijk op de juiste kleur gezet worden. Een leuk spelletje waarbij behendigheid, rollenspel, tellen en kleuren terloops langskomen.

Favoriete losse stukken

Ben je op zoek naar een mooi cadeautje in de categorie Loose Parts of wil je de speelgoedcollectie van je kind uitbreiden met mooi speelgoed waar jaren mee gespeeld kan worden. Ik zal hieronder een aantal mooie stukken uitlichten (ook allemaal te vinden bij houtspel.nl).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s