Een vrolijke kleuterkalender voor structuur

Ik heb het onderschat hoor, deze weken. Met opgeheven hoofd begonnen we de eerste dagen. Wat afspraken onderling, over wanneer ik werk en Mosi even zelf moest spelen. Dat ging best een aantal dagen goed. Maar met een overload moeder, een gemis van de rest van vrienden en familie en de verveling die toeslaat begint het eigenlijk steeds lastiger te worden. Ik ben dol op het samenzijn, maar aandacht verdelen tussen werk en kind is niet makkelijk. Zal een stukje structuur ons op weg helpen? Van Lilliputiens kregen een een hele leuke kalender, waar we in ieder geval een op een speelse manier de dagen mee kunnen doornemen.

Structuur met de kalender van Lilliputiens

Ik zou hier trots willen schrijven dat we elke dag beginnen met de nieuwe kalender van Lilliputiens, maar ik blijk niet gestructureerd te zijn bij het indelen van de dag. Ik wissel te pas en te onpas activiteiten om en dat heeft er vooral mee te maken dat ik me laat leiden door het weer. Bij zonneschijn zijn we buiten en komen we wolken dan knutselen we binnen. Moet ik even echt geconcentreerd werken, dan zet ik de televisie voor Mosi aan, en mag hij storen dan doe ik dat vooral niet te veel. Aan zijn (overgrote) portie schermtijd komt hij deze weken sowieso wel. We gebruiken de kalender dus niet op hetzelfde moment van de dag, maar wel elke dag. Eerst verschuiven we de kaartjes van gisteren, vandaag en morgen en dan de dag van de maand. Dan kijken we naar buiten om te zien wat voor weer het is of was en kiezen we de activiteiten die we willen doen of gedaan hebben. De klap op de vuurpijl is het kiezen van het humeur. Dat is ook een hele fijne gespreksstarter over verdriet, of boosheid als dat die dag is voorgekomen trouwens.

Een jaartje rond

Op (thuis)school is Mosi net gestart met het thema lente. Daar sluit deze kalender natuurlijk geweldig op aan. Ik vind het fijn dat we met deze kalender aan het thema kunnen werken, zonder dat ik de juf moet uithangen. Ik vind koekeloere en knutselplaten best leuk, maar juffen als moeder zijnde niet echt. Ik wil graag dingen leren, maar vanuit opdrachtjes werkt dat voor mij niet zo. Bij deze kalender kunnen we ons gelukkig meer door het gesprek laten leiden. We hebben het over dagen, weken, maanden, jaren en seizoenen. We hebben het over het weer en hoe dat gedurende het jaar veranderd. We zien de bloemen van de lente en maar misten de sneeuw van de winter. En elke dag kijken we dus even naar buiten. Gelukkig mogen we het zonnetje vaak opplakken, maar ook over bewolking, onweer en regen kunnen we praten. Naast dat de kalender hierbij helpt vangt het toch ook het gemis van het klaslokaal de afgelopen weken op. Daar kiezen ze ook activiteiten met plaatjes en worden de dagen van de week aangegeven op een bord. Dat verleerd Mosi in ieder geval niet in deze tijd.

Een verjaarsdagkalender maken

Geïnspireerd op komst van deze kalender ben ik nu ook bezig met een verjaardagskalender. Dat is weer een andere manier van naar het jaar kijken en helpt bij het praten over vrienden en familie in een tijd dat je hen wat minder ziet dan je zou willen. Bovendien ben ik zelf volgende week jarig en is het ook leuk om daar zo samen mee bezig te zijn. Met 12 vellen stevig papier en wat knutselgerei heb je een kalender zo in elkaar. Zorg dat je zelf de maanden vast opschrijft en streepjes maakt voor de dagen van de maand. Ik ben ook bezig met een set gratis printables geïnspireerd op mijn designs voor Jungle Mumble Design, die zal ik volgende week online zetten. Daarmee wordt het nog makkelijker om samen een verjaardagskalender te maken. Met april kan je vast beginnen :).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s