Hoe kom je de pyjamaweken door

Wat is het gek om ineens zoveel thuis te zijn he? Zeker nu de zon net begint te schijnen. Ik zou het liefst juist heel veel buiten zijn, maar de realiteit is anders. We zitten heel veel binnen, houden afstand en combineren werk en school vanuit één huiskamer. Dat is chaos! Ik ben aan het werk, speel juf, hang de moeder uit en vervang de rol van zo’n 23 klasgenootjes. Het kind zit veel te veel achter een schermpje en het huis ligt continu overhoop, maar er gebeuren ook hele mooie dingen. Juist op de momenten dat ik daar eigenlijk niets voor doe.

Hoe houden we het vol?

Eerlijk is eerlijk, dat weet ik eigenlijk ook niet. Acceptatie is het toverwoord. Het is wat het is, neem het zoals het komt. En lees het nieuws niet te veel. Er zijn bepaalde dingen die Mosi heel leuk vindt om samen met mij te doen, dus als ik aanvoel dat het echt tijd is voor volle aandacht dan maak ik tijd voor zoiets. Wobbel yoga helpt bij ons goed, of een apenkooi parcours uitzetten in de woonkamer. Verder laat ik hem veel met modder spelen in de tuin, dan heb je twee vliegen in één klap. Frisse lucht en een vrolijk kind. En die bende neem ik dan maar voor lief. En een gouden tip: als ik moet bellen dan laat ik Mosi via zijn iPad tegelijk Facetimen. Hij vindt het namelijk heel vervelend als ik aan het bellen ben en praat er dan graag doorheen, maar als hij zelf ook aan het bellen is vergeet hij dat helemaal en kan ik gewoon praten.

We hebben allebei een pyjama met deze pandaprint

Een beetje hulp van Snurk

Net voor we de pyjama weken ingingen, kwamen de nieuwe zomersetjes van Snurk binnen. Snurk maakt horizontal wear. Het zit tussen huispak en pyjama in en is met de leuke printjes helemaal prima om in thuis te werken. Mosi droeg zijn setjes op school ook bij gym en nu thuis met zijn acrobatische fratsen de hele dag loopt hij er ook graag in. Met lange sokken eronder, zoals een ‘echte voetballer’. Ook hebben we een vrolijk nieuw dekbedovertrek met twee luie apen en dat is fijn wakker worden. Voor het wakker worden nemen we nu wat meer tijd. We lezen vaak nog even een boekje in bed of kletsen wat. Haast hebben we toch niet, en dan voel ik me ook niet zo schuldig dat ik zo snel daarna weer achter de laptop kruip.

Wil jij ook vrolijk wakker worden? Kijk dan even bij Snurk in de collectie. Ze werken deze periode gewoon door en bezorgen je graag een lekker setje!

Kleine dingen die kunnen helpen

Wat ik in de afgelopen week heb gedaan is een wekkertje zetten op mijn telefoon, zodat ik na een uurtje werken even een moment voor Mosi neem. We hebben kaartjes geschreven met activiteiten die hij ook op school doet en daar kan hij er dan één van pakken als het wekkertje gaat. Dat vindt hij erg leuk. Ik leg de lat overigens een stuk lager dan aan het begin van de week, maar bereik zo eigenlijk meer. Uit verveling ontstaan de mooiste spelletjes en ik zie Mosi groeien voor mijn ogen. Juist zonder opdrachten of aanwijzingen. Hij verzint hele nieuwe dingen en tekent zelfs instructies voor mij op een papier. Dat deed hij een week geleden nog niet zo. We oefenen ook niet bewust met letters of cijfers, maar hij doet dat zelf. Hij telt het aantal snoepjes in zijn bakje, wil verschillende vormen benoemen en vraagt naar Engelse woorden. Zonder opdrachten, komen in het dagelijkse binnenleven, ook de oefeningen voor die hij op school zou doen. Verder ben ik erachter gekomen dat samen spelen nóg belangrijker is in deze periode. Het is voor kinderen ook een manier van verwerken en praatjes over handen wassen en virus komen ook in het spelen terug. Hoeft niet de hele dag natuurlijk, maar af en toe echt meespelen doet hier in ieder geval veel goeds.

Van samen het bed opmaken leer je ook veel

Voor iedereen die binnen zit en het even niet meer weet. Het is tijdelijk. Het is voor het goede doel. Sterkte en liefs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s