Maak je eigen schoolplaat

Wat geef je iemand cadeau die eigenlijk alles al heeft? Rond de verjaardag van mijn moeder zit ik altijd met ditzelfde dilemma. Er is echter één ding waar ik haar altijd blij mee kan maken. Een persoonlijk cadeau, zoals een mooie fotoafdruk. Ook vorig jaar gaf ik haar zo’n cadeau. Of eigenlijk, een tegoed voor zo’n cadeau. Nu elf maanden later is het er eindelijk van gekomen, want een afbeelding kiezen kan soms lastiger zijn dan het lijkt. Eenmaal gekozen en besteld is ze wel super blij, de schoolplaat is de perfecte aanvulling in een voorkamer.

Waarom een foto op schoolplaat?

Er is heel veel keuze als je een grote afdruk wil laten maken. Waar je vroeger al snel zou uitwijken naar een foto op linnen, is er nu een heleboel meer. Je hebt nu ook plexiglas, hout, aluminium of forex naast de foto op doek. Ik heb van dat rijtje alles al in huis en kan uit ervaring zeggen dat het één niet voor het ander onderdoet. Het is vooral afhankelijk van de uitstraling waar je naar op zoek bent en de kleuren in je afbeelding. Voor de kamer van mijn moeder had ik al een afbeelding in mijn hoofd en de schoolplaat blijkt daarvoor de ideale match. Ik heb namelijk gekozen voor een lithografische prent van de Duitse bioloog Ernst Haeckel; de kolibries. Vanwege de prachtige gedetailleerde tekening en het kleurgebruik lijkt de afbeelding bijna fluweel nu hij afgedrukt is op het materiaal van de schoolplaat. En de aard van de afbeelding past natuurlijk perfect bij het nostalgische, educatieve karakter van de schoolplaat. Hij zou zo uit een oud klaslokaal kunnen komen.

Hoe kies je een afbeelding?

Wist ik het maar. Nee grapje, ik kom er voor mezelf altijd wel redelijk snel uit. Als ik een nieuwe afbeelding in huis zoek dan kijk ik als eerste naar kleurgebruik. Een kleur doet zoveel voor een ruimte. Pas nadat ik weet welke toon ik wil toevoegen, ga ik op zoek naar een foto of afbeelding. Het leukst (want het persoonlijkst) vind ik een foto, maar dat is meteen ook het lastigst. Je maakt een foto niet heel makkelijk precies in de kleur die je zoekt. Gelukkig ben ik gek op groen en doen foto’s in een botanische tuin het bijna automatisch goed bij mij. De leukste foto’s in de verkeerde kleur zijn helaas wel al snel uitgesloten van een plekje aan de wand. Als je er met een foto niet uitkomt kan je ook nog op zoek in een beeldbank voor kunst. Zo heeft het Rijksmuseum een hele grote beeldbank waar je uit kan plukken en kom je met wat Googlen naar vroegere kunstenaars ook al snel bij kunstwerken waarvan het auteursrecht is verlopen. Bezoek een museum en kijk om je heen, waar word jij blij van? Maak er foto’s van en verzamel ze in een apart mapje op je telefoon. Je zal waarschijnlijk snel overeenkomsten zien die je op weg kunnen helpen bij het vinden van een fijne plaat. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s