Houten dieren met een vleugje Bauhaus

In dit huishouden is de balans tussen speelgoed en de rest van het interieur op sommige momenten ver te zoeken. Er hangen ringen tussen de kamers, liggen Wobbels her en der en dan heb ik het nog niet over het kleine spul. Onze (ja, ook van mij dus) nieuwe houten diertjes uit de ESNAF lijn van Archabits passen perfect in dit chaotische plaatje waar de woonkamer vaak meer op een luxe speelkamer lijkt. Ze zijn namelijk erg mooi én erg leuk.

Design speelgoed uit Bulgarije

De houten dieren zijn een productlijn van architecten studio Archabits. Met de hand maken zij steeds een nieuwe collectie dieren. Zo hebben ze bijvoorbeeld een set Afrikaanse en Australische dieren en sinds kort ook een speciale bosdieren set geïnspireerd op Bauhaus. Bij alle collecties bestaan de dieren uit verschillende stukjes hout, die door middel van magneetjes aan elkaar bevestigd kunnen worden. Je kan zo een perfecte neushoorn samenstellen, maar je kan de stukjes onderling ook mixen. Wat gebeurd er als je de benen van de neushoorn op het lijfje van een aap plakt? Dit is iets waar Mosi het liefst mee bezig is. Hij haalt alle dieren uit elkaar en stelt zijn eigen fauna samen. Gelukkig hebben de architecten alle dieren hun eigen kleur magneten gegeven en bouw ik de dieren dus ook zo weer terug naar hun origineel.

Benieuwd naar hoe de dieren gemaakt worden? Behance geeft een mooi kijkje in de het maakproces.

De Bauhaus collectie

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Bauhaus werd opgericht. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt de revolutionaire kunst- en ontwerpschool Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken. Wat is de betekenis van kleur, vorm en materiaal? Het Bauhaus keert terug naar de fundamenten van vormgeving. Dat betekent onder andere dat en vorm altijd toegepast moet worden vanwege de functie en niet vanwege de esthetische aantrekkingskracht. Onder invloed van bewegingen zoals het modernisme en De Stijl, kozen kunstenaars van Bauhaus voor strakke en geometrische vormen, terwijl bloemvormen en kromme lijnen werden vermeden. Ook het gebruik van de primaire kleuren rood, blauw en geel in combinatie met zwart, grijs en wit is kenmerkend.

Bauhaus dieren uit de Noordse bossen

Een vos, uil, wolf en eland. Dat zijn de nieuwste Archabits dieren. Geinpireerd op Bauhaus dus. En hoe zie je dat dan terug? De architecten hebben voor het ontwerpen van de diertjes teruggegrepen op grafische patronen die ze werkelijk hebben gebruikt voor hun bouwkundige tekeningen. Verder zie je de typische kleuren zwart, rood en wit duidelijk terug. Nu vind ik het al ontzettend knap dat deze diertjes in één houding tot hun recht komen, maar door de staart of kop net anders te positioneren krijgen de dieren dus ook een andere houding. Een zittend vosje is ook heel schattig en een wolf voelt zich duidelijk anders als zijn staart omhoog wijst dan wanneer deze naar beneden hangt. Met gebruik van hele simpele vormen is het Archabits gelukt om dieren met karakter te maken. Dit is het type speelgoed dat het huis niet verlaat. Ik zie ze over tientallen jaren nog in huis pronken, wachtend op de volgende generatie kinderhandjes. Ze zijn me nu al dierbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s