Klimmen met Wiwiurka

Klimmen en klauteren, dat is precies wat Mosi leuk vindt. Hij houdt ervan zichzelf uit te dagen, maar is wel voorzichtig aangelegd. Nu zie ik hem het liefst niet op de bank klimmen om er vervolgens af te springen, maar geef ik wel graag de ruimte om lekker te spelen. Groot speelgoed, waar je eigen lichaam een grote rol in speelt is favoriet bij Mosi. Een speeldriehoek is dus ook een goede aanvulling op o.a. zijn Wobbel en gymringen. De mooiste varianten hiervan vind je bij Wiwiurka. Wij hebben de regenboog versie, die overal in huis mooi op zijn plek is. Wil je iets bestellen bij Wiwiurka? Met de kortingscode RIO10 ontvang je 10% korting.

Wat is een speeldriehoek?

De originele speeldriehoek is ontworpen door Dr. Emmi Pikler (1902-1984). Ze studeerde geneeskunde en kindergeneeskunde in Wenen in de jaren ’20. Emmi Pikler was ervan overtuigd dat een kind dat zich vrij en zonder beperking mag bewegen, voorzichtiger is en leer hoe het veilig kan vallen. Kinderen die overbeschermd zijn en wiens bewegingen beperkt zijn, zouden zichzelf juist in gevaar brengen omdat ze hun eigen capaciteiten niet hebben ervaren en hun limiet niet kennen. Nu denk ik zelf dat dit deels in de aard van het kind zit, de één zoekt nou eenmaal liever risico op dan de ander. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het minstens zo belangrijk is om motorische ontwikkeling te stimuleren als de cognitieve. Door vrijheid te geven om te klimmen en klauteren zal een kind zich zekerder voelen in het eigen lichaam. En leren vallen is minstens zo belangrijk, want hoe fijn is het om te voelen dat je best mag vallen. Je staat daarna toch gewoon weer op? Naast dat het kind hiervan profiteert, is het ook voor ouders fijn om in een veilige omgeving te aanschouwen hoe behendig hun kind eigenlijk al is.

Hoe helpt de Pikler driehoek Mosi in zijn ontwikkeling?

Mosi heeft de driekhoek pas sinds hij drie jaar oud is. Als we hem eerder in huis hadden, dan had het hem zeker geholpen bij vaardigheden die hij nu al goed onder controle had. Toch biedt de driehoek ook op deze leeftijd nog voldoende uitdaging. De uitdaging zit namelijk in het kind zelf. Ik vind het fijn om te zien hoe Mosi zichzelf steeds weer nieuwe bewegingen eigen maakt en hoe het steeds soepeler gaat. Zo begon hij heel voorzichtig met klimmen, maar zit hij er nu binnen een seconde bovenop. En soms zelfs op z’n kop. Bij de klimdriehoek hebben we ook een glij- en klimplank. Zo maak je dus ook zo een binnenglijbaan of een klimhelling. Eerst hielp ik Mosi erbij om dit in elkaar te zetten, maar nu doet hij ook dat in een handomdraai zelf. Naast dat de driehoek een gymtoestel is, is het trouwens ook een creatief speelobject. Het is al een tent geweest, maar ook een autohelling of dierenpad. Met een beetje fantasie kan je veel kanten op.

Over Wiwiurka

Wederom start het verhaal van een mooi merk met de geboorte van het eerste kind. Bij echtpaar Ana en Marek kwam de inspiratie voor Wiwiurka bij de komst van hun oudste dochter. De thuisblijvende ouders, inmiddels van drie dochters, ontwerpen en maken houten speelgoed en speelstructuren terwijl ze de schoonheid, veiligheid en functionaliteit van hun houtwerk behouden. De familie woont in de berg van Tepoztlan, Mexico, omringd door de schoonheid en rust van het bos en de geluiden van de boerderijdieren in de buurt. Het natuurlijk gevormde hout dat wordt gebruikt, wordt geoogst en gekruid door Marek, een houtbewerker die in Duitsland landschapsarchitect was. Naast de Pikler driehoeken maken ze ook Waldorf balans bogen, klimbogen, schommelspeelgoed, trapezes en zelfs bureautjes. Kijk vooral even in de Wiwiurka winkel en zie je iets leuks? Met de code RIO10 ontvang je 10% korting op je bestelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s