Vijf knutsel-musthaves voor kleuters

Knutselen; dat doen Mosi en ik veel. Samen of apart. Soms gaat hij los met klei en pak ik de kwasten, maar vaak werken we wel met hetzelfde materiaal. Ik ben dol op dat gefreubel en kan dat nu lekker met hem delen. Hoe ouder hij wordt, hoe leuker. Het gaat nu niet meer alleen om het kliederen, maar het resultaat wordt inmiddels al zo leuk dat ik het ook echt bewaar. Ter inspiratie heb ik onze vijf knutsel musthaves verzameld. Zo ben je helemaal klaar om ook aan de slag te gaan.

Nummer 1: een mooi kliederschort

Toen Mosi klein was gebruikte ik vaak een slab met mouwen bij het eten. Diezelfde slab is daarna nog lang zijn knutselschort geweest. Nu heeft hij sinds kort een echt kliederschort. Ik heb de groene van Ikea, maar ook bij de Hema kan je een leuke vinden. Zelf trek ik soms een oude badjas aan over mijn kleding, maar eigenlijk zit er op al veel mooie kleding een verfvlek. Misschien is het toch echt tijd om een eigen kliederschort aan te schaffen. Dan kom ik er toch niet meer onderuit.

Nummer 2: leuk tafelzeil

Niet alleen kleding, maar ook onze tafel kan wel wat bescherming gebruiken. Ik heb een tijd een wegwerp tafelkleed gebruikt van Nijntje, maar nu ben ik over op een herbruikbaar tafelzeil.  Ik heb voor een vrolijke van Kitsch Kitchen gekozen. Dan hoeft het ook niet direct van tafel af na het kliederen. Er zijn overigens wel 600 verschillende prints tafelzeilen dus ook effen, of zelfs met autobaan. Het voordeel van tafelzeil is dat het vuil en water afstotend werkt. Verf trekt er niet in en je neemt het zo af. Kies je een leuk printje dan maakt het de knutselpartij alleen nog maar gezelliger ook. De hele tafel afdekken maakt je wel zo vrij om lekker je gang te kunnen gaan en het is voor mij direct een manier om de tafel eerst helemaal leeg te maken. Zou ik er geen tafelzeil op gooien, dan blijft er op die drie meter lange tafel van ons altijd wel een stapeltje van iets liggen. Stok achter de deur dus! 

Nummer 3: verschillende soorten klei

Nu we de bescherming gecoverd hebben, ga ik over op de favoriete materialen. Klei is sinds twee jaar een grote hit hier in huis. We hebben speeldeeg waar je steeds iets anders van kan maken, maar ook de luchtdrogende klei van Das. Dat vind ik zelf heel leuk om figuurtjes mee te maken, maar daar gaat Mosi sinds kort ook vaak mee aan de slag. Hij maakt bijvoorbeeld graag klei knikkers en slangen of kleine bakjes (met wat hulp).

Nummer 4: schilderspullen

Tekenen met potloden of stiften is leuk, maar als ik de schilderspullen erbij pak is het pas echt knutselen. Dan gaan we er echt even samen voor zitten. We hebben waterverf, maar ook mijn eigen tubes Amsterdam acrylverf delen we tegenwoordig. En naast papier hebben we ook al eens echt op een doek geschilderd. Dat is een hele andere ervaring en zo voelen we ons heuse kunstenaars. Natuurlijk komt er ook een schildersezel aan te pas. Als we schilderen gaan we all-in. Ik schilderde regelmatig voordat Mosi geboren werd en dat zal ook de reden zijn achter dit grote enthousiasme voor ons schilderwerk. Voor Mosi is het wonder van het mengen van kleuren al genoeg om veel plezier te beleven als de verf op tafel komt. Laat je dus niet tegenhouden door de eventuele rotzooi die het oplevert. Als je punt 1 en 2 uit deze musthave lijst opvolgt hoef je je daar in principe geen zorgen om te maken.

Nummer 5: papier, scharen en lijm

Het is zo simpel, maar het brengt zoveel plezier. Mosi is dol, maar dan ook echt dol op knippen. Als hij moeite heeft om zichzelf bezig te houden geef ik hem een oud tijdschrift of een reclamefolder en een schaar en kan hij zo een half uur zoet zijn met het knippen van kleine stukjes. Deze aanmoediging heeft er wel toe geleid dat hij ongemerkt ook de kaft van een splinternieuw boek in stukken heeft geknipt, maar dat weerhoudt me er niet van het verder te stimuleren. Hij gebruikt inmiddels gewoon een schaar voor volwassenen en knipt al meer dan slechts snippers uit. Het zijn nu echt gerichte vormen geworden en die worden steeds preciezer en netter. We zijn dus op het punt gekomen dat we de verschillende vormen ook weer samen kunnen brengen op een nieuw stuk papier met behulp van lijm. We gaan dus lekker collages maken en mozaïeken met papier en lijm. Om lijmvlekken maak ik me namelijk geen zorgen vanwege punt 1 en 2, zolang hij het schort en zeil maar niet onderhanden neemt met de schaar.

Wat zijn jullie favoriete knutselspulletjes? Ik vul deze blog graag nog aan met meer inspiratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s