Koekjes kleien, koekjes bakken

Hoe noemen ze speelklei in het Engels? Play dough! Dat is dus letterlijk speeldeeg. Het is dus ook geen wonder dat een van Mosi’s favorieten spellen bij het kleien het bakken van koekjes is. De een na de ander wordt er voor me gemaakt. Bij veel van zijn klei ruikt het voor mij net iets sterk om dat spel lekker mee te kunnen spelen, maar nu hebben we een organische variant die het zelfs bijna te makkelijk maakt. De kleuren lijken eetbaar en het ruikt bijna nergens naar. En mocht je heerlijk enthousiast zijn en stiekem een hapje nemen, dan is dat bij deze klei geen probleem. Het is de 100% organische klei van Ailefo.

Boetseren met natuurlijke kleuren

Mosi kan het niet zoveel schelen hoor, hoe zijn klei ruikt of welke kleur het heeft. Als hij maar wat de kiezen heeft, er een roller binnen handbereik ligt en ik vooral goed meespeel. Je zou bijna zeggen dat ik het voor hem niet hoef te doen, maar dat is natuurlijk onzin. Het is uiteindelijk toch veel beter om met organische klei te spelen. Over de kleuren ben ik vooral te spreken. Er is gekleurd met natuurlijke kleurstoffen en dat levert een prachtig resultaat op. Geel, bruin, roze, blauw en donkergroen: in tinten die je zo in het bos terug zou kunnen vinden. Geen schreeuwerige neonkleuren die nog tijden aan de tafel plakken dus.

Wilde dieren stempelen

Naast taart en koeken bakken zijn de wilde dieren populair bij ons kleispel. Slangen, olifanten, dino’s: het moet allemaal maar uit mijn handen komen. Maar soms is het ook juist zo fijn als ze even zelf kunnen spelen. Nu maakt Mosi als ik in de buurt ben echt geen olifant, dat laat hij liever aan mij over. Met de stempels heeft hij nu wel een manier gevonden om diertjes te kunnen ‘maken’. En lekker op de klei rammen tot er een figuurtje verschijnt vindt hij ook wel heel cool. De set houten stempels is nu dus standaard kleigereedschap geworden en daar zijn we allebei blij mee.

Het verschil met andere klei

Naast dat het organisch is en dus goed, merk je in het gebruik ook wel iets van verschil. Het stinkt dus niet, wat mijn nummer 1 voordeel is. Ik heb wel eens klei in huis gehaald die ik vanwege het toegevoegde parfum linea recta in de vuilnisbak heb gegooid. Iets met zo’n sterke tikkie chemische geur kan niet goed zijn om te kneden toch? Wel merkte ik bij de Ailefo klei dat de klei (het verschilt per kleur) net ietsjes stugger is. Als je het wat warm gekneed hebt werkt het fijner dan aan het begin. Het is net ietsjes minder flexibel en valt wat sneller uit elkaar. Meer zoals je van koekjesdeeg kent. Dat is wat mij betreft overigens geen nadeel hoor. Je kunt er net zo goed mooie figuren mee maken. En het plakt volgens mij hierdoor wat minder snel aan kleding. Ik heb nog geen stepen of stukjes Ailefo klei op kledingstukken teruggevonden, maar had dat met andere klei wel vaak.

En dan echte koeken bakken

Na al die kleikoeken werd het ook wel eens tijd om weer echte koekjes te bakken. Dus dat deden we. Met regenboog confetti en rozijntjes. Kleivormpjes zijn eigenlijk gewoon hetzelfde als koekvormpjes. Toch houd ik het vaak gescheiden. Nu met deze organische klei ben ik daar wat makkelijker is. De stempels zijn namelijk ook heel geschikt als koekstempel. Ik maak ze dius gewoon schoon en mocht er een restje klei meegaan kan dat toch geen kwaad. Mosi vond het mega leuk en stond de volgende dag weer klaar om koekjes te bakken. Maar dat werden toch maar weer kleikoeken. Beter voor mama.

Wil je ook koekjes bakken? Met 50 gram suiker, 100 gram boter en 150 gram bloem kun je ongeveer 20 koekjes bakken. Tien minuten in de oven op 170 graden en ze zijn klaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s