Muziek voor peuters: spelen met instrumenten

Al vanaf het eerste moment zag ik hoe muziek en geluiden de stemming van Mosi konden beïnvloeden. Net zoals muziek invloed heeft op jouw stemming, is dat ook zo bij de allerjongsten. Baby’s worden rustig van gezang en een dreumes zal vrolijk mee (proberen te) klappen. Nu de sinterklaasperiode net achter de rug is, is muziek voor Mosi weer een dagelijks ritueel geworden. Hij zingt de liedjes het liefst de hele dag. Ik ben dus druk bezig om ook wat andere liedjes aan het repertoire toe te voegen, zodat er tegen de lente iets anders dan Zie ginds komt de stoomboot uit zijn mond komt. Gezellig is het wel, die kinderliedjes. Mijn afspeellijsttip op Spotify zijn de kinderliedjes van Loulou en Lou.

Zelf muziek maken met Plan Toys

Naast je eigen stem kun je best wat meer gebruiken bij het muziek maken. Nu kunnen kinderen dat prima met een pan en een pollepel, maar als je als ouder iets leuker geluid wil horen moet je toch op zoek naar wat degelijker materiaal. Nu vind ik instrumenten één van de leukste stukken speelgoed en we hebben dus ook al een hele collectie. De xylofoon, de trommel, de blokfluit, de tamboerijn, sambaballen en sinds kort een prachtige Banjolele van Plan Toys via Lazy Lama. Mosi is dol op zijn instrumenten en die nieuwe ‘gitaar’ is nu favoriet. Dat begrijp ik wel. Het is echt precies een goed maatje voor hem en er komt serieus best lief geluid uit.  De Banjolele is gemaakt van duurzaam hout en heeft drie vervangbare snaren die je met de draaiknopjes kan stemmen. Naast deze leuke banjolele heeft Lazy Lama verschillende andere Plan Toys instrumenten waaronder zelfs een mini drumstel. 

Waarom is muziek maken zo goed voor een kind?

Ik heb zelf nooit een instrument leren bespelen en dat vind ik best jammer. Hoe heerlijk moet het zijn om muziek te kunnen maken. Ik zal uit eigen gemis bij Mosi niks opdringen, maar ik ben wel van plan hem te motiveren om een instrument te leren spelen. Daar is het nu nog net iets te vroeg voor denk ik, maar we beginnen vast op een speelde manier met zijn hele set instrumenten en een rits aan liedjes waar we samen op swingen.

Wist je dat muziek maken ook echt heel goed is voor kinderen? Het schijnt zelfs een positieve invloed te hebben op intelligentie en sociale vaardigheden. Uit hersenonderzoeken is gebleken, dat bij kinderen die muziek maken de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden raken dan bij kinderen die geen muziek maken. En dat heeft invloed op het intelligentieniveau van je kind. Daarnaast stimuleert muziek maken de motoriek en creëert het een samenspel van zintuigen. Het gehoor controleert wat je doet. En als je samen muziek maakt heeft het ook nog eens invloed op je sociale ontwikkeling. Maak je met een groepje muziek, dan moet je samen tot een mooi geheel komen. Het is een leuke manier om je plek als individu in een groep te vinden en als dat lukt heeft dat weer goed voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. 

Wat heeft Lazy Lama nog meer?

Lazy Lama is een webshop vol duurzame en veilige kinderspullen; van originele accessoires tot het mooiste speelgoed. Naast mijn bekende favoriete merken Plan Toys, Lorena Canals en Wobbel hebben ze ook voor mij wat minder bekende maar minstens net zo gave merken als Mokulock en Tikiri. De laatste maakt echt hele leuke rubberen bijt en bad diertjes. En Mokulock maakt houten bouwsteentjes die je aan Lego doen denken. De blokjes zijn gemaakt van puur Japans hout met alle natuurlijke voordelen. Het voelt warm en aangenaam aan, heeft een heerlijke geur en een prachtige kleur en textuur. Ik ben razend benieuwd! 

Wil jij nou ook graag iets moois van Plan Toys aanschaffen? Gebruik dan de code MOSTLYMOSI bij Lazy Lama en ontvang 15% korting op je aankoop. 

Een gedachte over “Muziek voor peuters: spelen met instrumenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s