Houtspel grimms regenboog

Het mooiste cadeau: houten speelgoed

Hij is weer in het land, de goedheiligman. Nu ben ik niet zo dat ik maanden van te voren al cadeaus verzamel, maar dat heeft er ook mee te maken dat ik er helemaal niet op uit ben een grote zak cadeaus te geven. Liever één prachtstuk en wat kleins, dan een heleboel bende. Ik ben ook helemaal niet goed in geheimen bewaren of wachten om iets te geven en zo belande ook het gedroomde decembercadeau al eerder in Mosi’s handen. De pastelkleurige grote Grimm’s regenboog had ik al jaren op het oog en vond ik nu weer bij houtspel.nl. Ik was zelf te enthousiast om hem in de kast te leggen.

Houtspel grimms regenboog

Jarenlang plezier

Soms krijgen kinderen een cadeau, waarvan je weet dat het gauw in een hoek zal belanden. Het geeft even snel plezier, maar het leuke is er ook net zo rap weer vanaf. Dat is niet het speelgoed wat ik graag koop en geef. Mosi speelt nog met de grote collectie Duplo die mijn vader via de ViaVia (de vroegere offline versie van Marktplaats) vond voor mijn broertje,  hij heeft mijn oude BabyBorn en ook de speeldiertjes zijn bewaard gebleven. Dat is precies wat ik zoek als ik nu speelgoed uitzoek, maar dan doe ik er nog een schepje bovenop. Het liefst kies ik voor houten speelgoed, meestal zonder directe vaste functie. Dat prikkelt de fantasie lekker en het bijkomende voordeel is dat het vaak zo mooi gemaakt is dat ik het tijdens het bewaren voor een eventuele nieuwe baby in de familie gewoon in huis kan laten staan. Het is zo fijn voor het oog dat het evengoed decoratie als speelgoed is. Naast de grote houten regenboog hebben we nu mooi houten blokken,  Grapat Nins, een kleine regenboog, een bloem, gekleurde ballen en een heel aantal houten dieren. Mosi is geen goede opruimer, maar het grappige is dat dit speelgoed wel vaak netjes op een leuke plek eindigt. Het natuurlijke materiaal lijkt bijna als vanzelf meer respect te ontvangen.

houtspel grimms regenboog

Alle kanten op met de regenboog

Zo’n grote houten regenboog, wat kun je daar nou mee? Mosi ging direct met het papiertje wat bij de regenboog is bijgesloten aan de slag. Hij houdt van namaken en wilde dus alles doen wat op het plaatje stond. Dat is nog best een uitdaging kan ik je zeggen, maar dat zorgt er dan wel weer voor dat je samen kan spelen. We hebben een ballenbaan gemaakt, een stapel, bruggen en tunnels voor auto’s, mini Wobbels voor de dieren en rondjes. Mosi’s favoriete spel is misschien wel het slakkenspel. Hij gaat lekker plat liggen en ik leg de stukken regenboog als schild om hem heen. Hij is dan de slak en ik de sprinkhaan. Hij vraagt er steeds weer om en ik denk dat het ook wel magisch is voor een kind dat een stuk speelgoed zo om je heen past. Op de achterkant van het papiertje bij de regenboog stonden combinaties met ander Grimm’s speelgoed. Mosi heeft daardoor nu zijn zinnen gezet op de halve cirkels. Hij wil er een toren mee bouwen net als op het plaatje. Dit enthousiasme kan me alleen maar blij maken en dit is daarmee het volgende item op de speelgoed wishlist. Zo zie je dat een kind dus minstens net zo blij wordt van houten speelgoed als jijzelf.

houtspel grimms regenboog

Mooie merken bij Houtspel

Grimm’s is denk ik wel één van de bekendste merken in mooi houten speelgoed. Dit is dan ook een van de merken waar ik al veel items van op het oog had. Toen ik bij Houtspel.nl rondkeek ontdekte ik echter een hele waslijst aan andere prachtige merken. Ik zal er een aantal uitlichten om een beeld te geven van het scala.

Glückskäfer

Glückskäfer is een van de grootste leveranciers van antroposofisch houten speelgoed, maar ik kom het toch een stuk minder vaak tegen. En dat is zonde, want dit handgemaakte houten speelgoed brengt met haar natuurlijke vormen en sprookjesachtige kleurgebruik een breed scala aan spelmogelijkheden met zich mee. Voor de liefhebbers van Grimm’s is dit het perfecte merk, want het heeft grote gelijkenissen en kan dus heel goed met elkaar gecombineerd worden. Een heel leuk item uit de collectie van Glückskäfer vind ik de zonsopgang. De kleuren zijn werkelijk te mooi.

Grapat

Grapat is niet nieuw voor ons, we hebben zelfs al het een en ander in huis. Ik vind het wel weer zo’n leuk merk dat ik het moest uitlichten. Ook deze combineren makkelijk met Grimm’s en de Nins staan zonder te storen overal in ons huis. Ik vind het zelfs leuk om ze terug te vinden en ze fleuren de ruimte op. Wij hebben de regenboog Nins, de houten spoelen en de gekleurde ballen, maar de seizoenssetjes met nins en bakjes zoals de Herfstset vind ik ook heel bijzonder. Net zoals je rond Kerst weer alle decoratie uit de kast haalt kun je dat met speelgoed ook per seizoen doen. De kleuren spreken voor de seizoenen en zo blijft het interessant. Tenminste dat is hier in huis de beste manier om het allemaal leuk te houden, gewoon af en toe iets een tijd opbergen en later weer terug binnen bereik zetten.

Holztiger

Mijn ook niet onbekende favoriet; de dieren van Holtziger. Die vind ik zelf zo mega leuk. Je kan er nooit genoeg van hebben. En ze zijn educatief ook zeer verantwoord. Toen Mosi kleiner was vertelde ik hem welke dieren het waren, nu doet hij dat bij mij samen met het verhaal wat hij erbij verzint. Leuk voor de fans; Holztiger heeft ook kerstfiguren waarmee je in combinatie met de dieren een kerststal bij elkaar kunt verzamelen. Dat is nog eens duurzaam gedacht. Na de kerst hoef je maar een paar figuren op te ruimen en met de dieren kun je het hele jaar doorspelen.

Bajo

Bajo is een minder open-end merk, met heel verschillende producten. Van puzzels met gezichten tot houten stenen en een tekkel op wielen. Ik pik deze eruit omdat de stukken wel heel uiteenlopend zijn, maar allemaal erg mooi ontworpen. De jungle puzzel waarvan de diertjes ook los leuk zijn om mee te spelen is één van mijn favorieten, maar ook de Ark van Noach en de blokkenset Manhattan moet ik echt noemen. Het is zo gaaf gemaakt en perfect voor kinderen die iets minder goed met het hele open speelgoed overweg kunnen. Dit speelgoed laat voldoende ruimte over voor de fantasie, maar geeft ook net iets meer richting voor wie dat wenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s