Samen pasta eten

Koken met een peuter: een makkelijke duurzamere maaltijd

Een betere wereld begint bij jezelf, een ontzettende dooddoener, maar is dat niet zo met elke uitspraak die tegelijk ook ontzettend waar is. Nu zit het in de kleine dingen (ja weer zo’n uitspraak) en de dagelijkse boodschappen zijn daar één van. Bij elkaar opgeteld maak je tijdens het boodschappen doen toch continu een belangrijke keuze; ga je voor duurzamere producten of doe je dat niet. En kies je duurzamer dan doe je mens, dier en milieu daarmee misschien wel meer goed dan je direct doorhebt.

Een duurzamere maaltijd voor 4 voor minder dan € 12,50

Duurzaam heeft de bijklank dat het minder voordelig is (voor je portemonnee dan), maar is dat wel echt zo? Want wist je dat je voor minder dan € 12,50 al een complete duurzamere maaltijd voor 4 kunt samenstellen? Een gemiddeld gezin dus. Nu zijn wij met zijn tweeën en eten we van zo’n maaltijd dus lekker twee dagen, beter voor de wereld, portemonnee en mijn eigen energie dus ;). Win, win, win!

In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn heb ik met de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-cadeaukaart t.w.v. 12.50 een recept bedacht voor een duurzamere maaltijd. Blogger Es’ Factory! deed dit ook en maakte heerlijke chocoladebroodjes met Ben & Jerry ijs.

DOE MAAR LEKKER DUURZAAM

Mosi is een mega pasta fan en dus hebben we samen een heerlijke pasta voor vier gemaakt voor het luttele bedrag van € 10,64.

mamamosi-3272

 

De duurzamere ingrediënten

AH Biologisch Volkoren spaghetti € 0,79

AH Biologisch komkommer € 1,09

AH Biologisch rode paprika € 1,59

AH Biologisch Zeewierballetjes € 3,29

AH Biologisch Parmigiano Reggiano € 1,59

Bertolli Saus in zak kruidig € 2,29

Duurzamere pasta voor 4 in een handomdraai

De bereiding spreekt in het geval van deze pasta voor zich. Je snijdt de groente (dat doen Mosi en ik graag samen). Tegelijkertijd kun je vast een pan water opzetten voor de pasta. De groente en de zeewierballetjes gaan de koekenpan in en als het een beetje opgebakken is kan de Bertolli saus er overheen om even te pruttelen. Als het water kookt gaat de spaghetti de pan in. Nou is het wachten tot de pasta al dente is en dan is het zo goed als af. Opscheppen en wat Parmezaanse kaas eroverheen strooien. Ik ben blij dat er nog wat komkommer over is voor de garnering, want het had gekund dat Mosi dat tijdens het wachten opgepeuzeld had. Hoe dan ook, we hebben gesmuld! Tot 2 keer toe!

mamamosi-3318mamamosi-3321

Lees verder als je mijn tips voor het koken met een peuter wilt lezen of benieuwd bent hoe je het makkelijker maakt om duurzamere boodschappen te doen.

Koken met een peuter

Hoe betrek je een peuter bij het koken? Dat is niet heel moeilijk, want over het algemeen zijn kinderen juist heel geïnteresseerd in de dagelijkse dingen en zorgen ze zelf wel dat ze betrokken zijn. Mosi vond het eerst vooral leuk om te kijken en zelf keukentje na te spelen in zijn eigen keuken, maar nu mag hij steeds meer echt helpen. We begonnen met koekjes bakken, maar nu doet hij ook ’s avonds wel eens mee. Hoe ik dat doe?

Boodschappen doen

Het begint bij boodschappen doen. Mosi mag zijn eigen mini wagentje vullen met de boodschappen van het lijstje. Hij gaat zelf op zoek naar alles wat we nodig hebben en met een beetje hulp belanden dan ook echt de juiste ingrediënten in het karretje. Als je de tijd hebt, is dit een groot feest.

Snijden en snoepen

Eenmaal thuis gaan we samen snijden, aan tafel. Dat is wel zo veilig. Hij snijdt bijvoorbeeld komkommer en paprika en snoept ondertussen vast wat. Dat is deels tactiek, want Mosi is dus veel doller op rauwe groente dan als het in zijn maaltijd verwerkt is. Hij eet gerust een hele rauwe paprika op, maar uit zijn pasta vist hij feilloos te stukken eruit. Gek he? Maar als hij tijdens het koken al lekker zijn portie groente gesnoept heeft dan hoef je aan tafel dus ook geen discussie aan te gaan. Hij blij, ik blij.

mamamosi-3300

mamamosi-3304.jpg

Kijken en koken

Achter het fornuis zet ik geen peuter hoor, maar niets is zo spannend als kijken naar kokend water. Hij weet heel goed dat het gevaarlijk is, doordat hij zo betrokken is en juist alles mag zien. Hij kijkt altijd even naar het kokende water van de pasta en stoom is daardoor nu verbonden met ‘gevaarlijk heet’. De beste manier om te leren als je het mij vraagt. Soms roert Mosi nog even samen met mij in de pan, maar meestal is dit het punt dat hij even gaat spelen en ik het afmaak.

mamamosi-3362.jpg

Maak er een feestje van

En last but not least, maak er een feestje van! Trek een schort aan, doe een koksmuts op. Maak er een feestje van met je mini chef. Natuurlijk maakt Mosi er een zooitje van als hij een komkommer in schijfjes snijdt, maar hij heeft wel plezier. En wat kan mij het schelen hoe het eruit ziet eigenlijk? Het smaakt er niet anders om. Ik zorg ervoor dat we vooral veel plezier hebben samen en dat hij blij wordt van koken. Hij zal het toch nog veel moeten doen in zijn leven.

mamamosi-3284.jpg

Makkelijk duurzaam boodschappen doen

Filter je boodschappenlijst

In de Appie App kan je filteren op duurzamere producten, als je je boodschappenlijst maakt kies je zo automatisch voor duurzaam. Je ziet ook meteen dat er best veel overblijft en je hoeft niet te speuren naar keurmerken. Ook op AH.nl heb je een handige link: https://www.ah.nl/producten/duurzaam

Koop minder

Koop niet meer dan je nodig hebt, dan gooi je ook niets weg. Een maaltijd met minder ingrediënten = makkelijk & duurzaam. Bij mij is het niet alleen uit gemak of uit de wens om duurzaam te zijn ontstaan, maar komt het vooral voort uit het boodschappen doen met een peuter. We wandelen meestal samen naar de supermarkt, met onze eigen tassen. Op de terugweg moest ik regelmatig ook een peuter dragen en zo zorg ik er dus voor dat ik niet meer dan twee tassen mee terugneem. Scheelt ook in de lengte van de kassabon :).

Improviseer met wat je nog hebt

Ook improviseer ik vaak met wat er nog in huis is, want ik vergeet nogal eens wat en plan onze maaltijden niet ver naar voren. Je weet nooit hoe de week loopt en voor je het weet ligt de koelkast weer vol producten die niet meer vers zijn.  Een aantal basisproducten zoals rijst en pasta hebben we altijd in huis, maar verder flans ik vaak gewoon wat in elkaar.

Eet (regelmatig) vegetarisch of veganistisch

Kies minder of niet voor milieubelastende dierlijke producten. We eten nog niet 100% vegetarisch, maar ik kook in ieder geval nooit met vlees. Ik kies voor veel groente en vul dat vaak aan met een vleesvervanger. Ook mijn dagelijkse ontbijt met melk of yoghurt heb ik ingewisseld voor een plantaardige variant. Het is alleen de kaas die we echt nog niet kunnen laten staan. Zowel Mosi als ik zijn er dol op. Maar goed, het begin is gemaakt. Stap voor stap zullen we steeds meer duurzame alternatieven in ons voedingspatroon brengen.

mamamosi-3329.jpg

In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn heb ik met de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-cadeaukaart t.w.v. 12.50 een recept bedacht voor een duurzamere maaltijd. Deze blog heb ik geschreven op basis van mijn eigen inzichten en invulling.

 

 

Een gedachte over “Koken met een peuter: een makkelijke duurzamere maaltijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s