Wooden Story blokken van Coconeh

Binnenspeeldag, hoe doe je dat?

Het is vandaag de allereerste Nationale Binnenspeeldag. Een dag, in het leven geroepen door Playmobil en Nickelodeon, om eens echt samen met je kind(eren) te spelen. Nu klinkt dit net zoals moederdag, of dierendag als een dag die eigenlijk elke dag zou moeten zijn. En dat is natuurlijk ook zo. Maar de stempel op de datum maakt je wel weer even bewust van het feit dat het minder vanzelfsprekend is dan je misschien zou willen. Tenminste, dat is hoe ik me er nu bij voel, nu ik het een beetje heb laten bezinken.

Is samen spelen lastig?

Mosi maakt mij elke dag heel bewust van het feit dat hij graag ook met mij samen speelt. Hij zegt het gewoon en vraagt of ik meedoe met zijn spel. Ik doe dat dan meestal 10 minuten en ga weer verder met iets anders. Me er echt aan overgeven vind ik thuis lastig, alles om me heen roept om aandacht. Ik wil het huis nog schoonmaken, nieuwe posters ontwerpen, blogs schrijven, foto’s bewerken of er ligt weer een DIY te wachten. Ik betrek hem daar wel bij, maar echt spelen is het niet. Onze echte quality-time speelt zich daarom meestal buitenshuis af. We gaan naar een museum samen, boodschappen doen, lekker wandelen, naar de speeltuin of gewoon langs oma. Waar dat samen spelen ineens veel makkelijker gaat. Maar eigenlijk zou het thuis toch ook moeten kunnen? Ik heb drie tips die het mij een stuk makkelijker maken om niet weer over te gaan in dagelijkse klusjes.

  1. Speel op de kinderkamer
    Daar kun je je even afsluiten van de bende in huis, daar zie je geen vaat of berg was en mag een lange treinbaan lekker blijven liggen om later weer mee verder te spelen.
  2. Telefoon op stil en buiten bereik
    Als je samen aan het spelen bent, heb je je telefoon niet nodig. Berichtjes of meldingen kunnen je spel alleen maar verstoren.
  3. Doe een spel
    Meegaan in de fantasie van een kind kan heerlijk zijn, maar is voor mij soms lastig als ik in mijn hoofd nog net ergens anders ben. Een spel met regeltjes is op zo’n moment makkelijker. Je krijgt het eerste zetje dan cadeau en voor je het weet ben je wel echt ‘in het moment’ en zit je samen heerlijk te spelen.

Hoe PLAYMOBIL helpt

Toen Mosi afgelopen zomer van PLAYMOBIL een dinopakket kreeg, hebben we écht heel  leuk samen gespeeld. Niet omdat Mosi het hierbij meer vroeg dan bij andere dingen, maar omdat hij me erbij nodig had. Het in elkaar zetten van de explorers basis was echt nog te moeilijk voor hem en ik had er echt plezier in. Dus zelfs nadat hij het meerdere keren uit elkaar haalde zette ik het met plezier weer voor hem in elkaar. PLAYMOBIL is ook wel echt iets waar ouders dol op kunnen zijn. Al die kleine details zijn echt niet alleen voor kinderogen en handjes bijzonder. Mosi neemt de leiding in het spel en ik ga mee op zijn fantasie. Door af ten toe ook wat aan te reiken maken we zo samen een leuk verhaal, wat goed aansluit bij zijn belevingswereld.

playmobil-9937
Deze heb ik dus in elkaar gezet

Ander favoriet binnenspeelgoed

Wat Mosi en ik de laatste tijd vaak doen is kastelen bouwen met houten blokjes. Voorheen was het spel hiermee vooral dat ik iets bouwde en hij het vervolgens omgooide, maar nu heeft hij de fase bereikt dat hij echt trots is op onze bouwsels. Hij geniet zelfs zo van het eindresultaat dat opruimen verboden is. Een stapeltje blokjes kan zo dagen op dezelfde plek blijven staan. Met de blokjes, regenboog, ballen, Wobbels en ander houten speelgoed maken we ook wel eens gekke knikkerbanen. Het leuke hierbij is dat het echt alle kanten op kan gaan en het ook voor mij verrassend is wat we er van maken. Ook een leuke bezigheid is knutselen. Ik vind het zelf heel leuk om dingen te maken en dat zie ik nu gelukkig ook bij Mosi terug. Schilderen, stempelen, kleien: hij vindt het gaaf. We hebben een kast vol knutselmeuk en daar komt elke week wel weer iets uit. Knutselen is ook leuk om met oudere en jongere kinderen tegelijk te doen, omdat ieder toch een beetje voor zichzelf bezig is, maar het wel als samen voelt. Dat geldt trouwens ook voor koekjes bakken: nog zo’n favoriet van ons.

bObles
Dit is zo’n bouwsel; een ballenbaan
Dit maskertje voor Mosi’s pop hebben we samen geknutseld

Een gedachte over “Binnenspeeldag, hoe doe je dat?

  1. Die ballenbaan is fantastisch! Dat zou Tijmen ook te gek vinden! 🙂 Ik merk inderdaad dat als ik mijn telefoon wegleg en echt in mijn hoofd heb: het komende uur hoef je niks: dan werkt het. En ik zie hoe blij de jongens ervan worden, échte quality time! Met al dat mooie speelgoed moet dat ook wel lukken hé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s