Favoriete boeken voor ontdekkers

Mosi is een kleine ontdekker; hij wil bij alles weten wat het is en waarom. Het zal de leeftijd zijn, maar samen een boekje echt lezen is me tot op heden nog niet gelukt. Hij is of te benieuwd naar de volgende bladzijde om te luisteren tot ik de regels voorgelezen heb, of hij stelt alleen maar vragen over de plaatjes. Echt erg vind ik het niet, maar niet alle boekjes in huis zijn even leuk op die manier. In het afgelopen jaar heb ik nu 3 mooie boeken verzameld waarmee we samen op ontdekkingsreis kunnen; door de dierenwereld, de plantenwereld en alle landen van de wereld.  We hebben Het plantenboek en Het dierenboek van Scott & Broom en de Atlas van Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski.

Het dierenboek - Katie Scott en Jenny Broom
Het dierenboek – Katie Scott en Jenny Broom

De dierenboek

Met dit boek begon de collectie ontdekkingsboeken bij ons in huis. Ik vond de plaatjes gewoon mooi, liep er tegenaan in de Sissy Boy (mijn favoriete winkel) en nam hem direct mee. Mosi stelt lekker veel vragen en heeft zijn dierenkennis aardig uitgebreid. Ik lees zelf de korte stukjes bij de dieren om ook mijn eigen geheugen weer op te frissen en leuke feitjes bij te leren. We blijven lang genoeg hangen om gewoon rustig te kunnen kijken en lezen. Er is zoveel te ontdekken. Wij hebben ook een abonnement op de dierentuin en dat maakt het boek extra leuk. Je kijkt toch weer anders. En ik vind het heel leuk om Mosi iets te kunnen vertellen als we bij de dieren staan te kijken. Waar leven ze en wie zijn ‘familie’ van elkaar. Het boek gaat ook over de evolutie van het dierenrijk en dat is voor Mosi misschien nog een brug te ver, maar voor mij erg interessant. Ik bereid me vast voor op de vragen die nog komen gaan.

Het dierenboek - Katie Scott en Jenny Broom
Het dierenboek – Katie Scott en Jenny Broom

Het plantenboek

Als plantengek kan een mooi plantenboek in huis niet ontbreken. Bij ons uitje naar de Hortus Botanicus in Leiden heb ik Het plantenboek dan ook maar direct meegenomen. Dieren zijn in Mosi’s wereld natuurlijk veel spannender dan planten, maar in de Hortus toonde hij erg veel interesse in de planten en dat kan ik alleen maar toejuichen. Hij heeft gelukkig veel respect voor de planten in huis en wil ze graag verzorgen. Met Het plantenboek kunnen we allebei weer nieuwe dingen leren over de verschillende soorten planten, waar ze vandaan komen en hoe oud ze wel niet zijn. De illustraties zijn ook weer prachtig en dit boek is zelfs zonder het open te slaan al een mooi stuk decoratie op een plank. En wil je wat leuke feitjes bijleren? Je leest in Het plantenboek bijvoorbeeld hoe vleesetende planten hun prooi vangen en wat de hoogste boomsoort ter wereld is.

Atlas- dierenboek - plantenboek-3996
Het plantenboek – Katie Scott en Kathy Willis

Atlas

Dieren, planten en de wereld. Met de Atlas in huis kunnen we al die leuke kennis over de dieren en planten een beetje in de context van de wereld plaatsen. Als ik Amerika zeg dan heeft Mosi geen idee, maar door het plaatje erbij te pakken met leuke illustraties van bijvoorbeeld de dieren, het cultureel erfgoed en het eten in het land dan spreekt het iets meer tot de verbeelding. Het leuke aan de Atlas is dat we zo al een gesprek kunnen hebben over de verschillende landen en ook weer samen nieuwe dingen ontdekken. Met Mosi heb ik nu vooral gekeken naar de landen waar we samen zijn geweest en naar Ghana (waar zijn vader vandaan komt). Ik gok dat dit boek over een paar jaar nog tot zijn favorieten behoort, de wereld (her)ontdekken blijft leuk. Voor jong en ouder.

Atlas- dierenboek - plantenboek-3994

Atlas- dierenboek - plantenboek-3992
De Atlas van Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s