Anderhalf

Een en een half jaar, 18 maanden, 78 weken of 549 dagen. Mosi is 1,5 jaar oud en dat is reden voor een klein feestje. Uit Brits onderzoek bleek dat ouders zo’n 14 maanden nodig hebben om te wennen aan het hebben van een kind en ik kan het beamen. Je zou denken dat je er bij de eerste verjaardag – als je baby officieel geen baby meer is – wel aan geweld bent. Maar dat was ik niet. En dat voel ik nu pas. Met dit volgende halve jaar achter de rug. Het is voorbij gevlogen; je zou het bijna een sleur kunnen noemen. En dat vind ik in dit geval heel erg fijn; we zijn gewend aan elkaar. Ik ben niet meer onzeker, al weet ik de helft van de tijd nog steeds niet wat ik nou precies doe. Ik ben nu veel rustiger. Ik hoef geen perfecte moeder te zijn. Maar het leven vier ik graag. Dus eten we morgen zeker een taartje, maar of ik die zelf maak of uit een kartonnen doos tover. Dat zien we nog wel.

De mijlpalen zijn anders. Het eerste jaar waren ze vooral fysiek heel zichtbaar. Omrollen, kruipen, zitten, staan en lopen. Nu lijkt het subtieler, maar Mosi leert elke dag weer zoveel. Nieuwe woordjes en geluiden, aankleden, opruimen en ga maar door. Veel wordt alleen maar makkelijker, sommige dingen een stuk lastiger. Mosi eet lekker zelf, maar slaapt opnieuw slecht. Hij is erg temperamentvol, maar dat is bij een dreumes moeilijker dan bij een baby. Gelukkig weet ik nu na diverse lastige ‘fases’ dat ze voorbij gaan. Na een aantal pittige dagen volgt uiteindelijk altijd een hele soepele. Na een driftige bui volgen tegenwoordig knuffels en kusjes. Zijn lach wordt alleen maar vetter, zijn humor zichtbaarder en zijn karakter verfijnder. Een wijze collega schreef op de kaart die ik bij Mosi’s geboorte ontving ‘het wordt alleen maar leuker’. Woorden die ik toen nog niet begreep, maar waar ik nu nog vaak lachend aan terugdenk. Ze had gelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s