Cadeautips voor de eerste verjaardag

Ik zie de laatste tijd veel oproepjes voorbijkomen met cadeautips voor de eerste verjaardag. Mosi is nu 14 maanden, dus wij zijn dit punt al 2 maanden voorbij, maar ik heb wel een paar tips.

IMG_1952.jpg

Voor de papa en mama

Maak zelf iets voor je jarige job. Dit is het moment dat je kindje nog blij is met alles wat je geeft en dus ook jouw goed of minder goed gelukte cadeau zeer zal waarderen. Hoe ouder een kindje wordt hoe meer ze beïnvloed worden door de wereld om zich heen en een duidelijke verjaardagswensen krijgen. Ik heb bijvoorbeeld een zebra hobbelpaard gemaakt.

Het is ook een mooi moment voor het eerste loopfietsje of wagentje. Letterlijk en figuurlijk een ‘groot’ cadeau, wat ook symbool staat voor de snel volgende ontwikkeling: de eerste stapjes. Ik heb een leuke old school politieloopwagen op de kop getikt via Marktplaats. Niet meer splinternieuw, maar Mosi heeft er niet minder lol om. Met de eerste verjaardag eigenlijk nog net te vroeg om direct in gebruik te nemen, maar hij staat ook mooi ter decoratie.

Daarnaast heb ik een Eames Olifant gekocht. Ik ben dol op design en heb dit natuurlijk ook een beetje voor mezelf gekocht, om te vieren dat we het eerste jaar toch maar mooi geflikt hebben.

 

 

Voor op het verlanglijstje

Ik heb de gasten die specifiek om cadeauwensen vroegen de tip meegegeven dat Mosi een verzameling Schleich diertjes zou starten op zijn eerste verjaardag. De diertjes zijn niet te duur (vanaf zo’n 5 euro) en bij bekende grote speelgoedwinkels te koop. Het laatste wat ik wil is vrienden en familie met een moeilijke speurtocht opzadelen. Daarnaast vond ik het een leuke gedachte dat zij op deze manier ook een stukje van zichzelf kon geven; je kiest uiteindelijk het diertje uit wat jij leuk vindt en dat maakt het toch een heel persoonlijk cadeau. Inmiddels hebben we ook een hele verzameling houten Holztiger dieren, net wat duurder maar ook heel geschikt om te vragen. De houten dieren van bijvoorbeeld Ostheimer en T-LAB kom ik zelf in minder winkels tegen, maar je kan natuurlijk ook een website tippen.

Verder heeft Mosi muziekinstrumenten gekregen en dat past echt perfect bij zijn leeftijd. Hij speelt er van al zijn gekregen speelgoed absoluut het meeste mee en ook hierbij hebben gasten de vrijheid om iets te geven wat dicht bij henzelf ligt. Heeft iemand blokfuit gespeeld, dan zal diegene het vast fantastisch vinden om een fluit te geven. En hetzelfde geld voor de piano, gitaar, trommels en ga zo maar door. Janod heeft een hele mooie lijn muziekinstrumenten, die redelijk 1 jarige dreumes proof zijn.

Voor de gever

Mijn belangrijkste tip voor de gever is denk aan de leeftijd. Een cadeau voor een kind van één wat eigenlijk pas geschikt is voor kinderen vanaf drie jaar is niet zo fijn om te ontvangen. Wacht daar liever nog twee jaar mee. Het kan een super cadeau zijn, maar het betekent wel dat het de komende twee jaar waarschijnlijk in de kast ligt. Als je verder inspiratie nodig hebt zou je kunnen kijken naar het speelgoed wat het kindje nu al heeft. Daar kan je de smaak van de ouders vaak wel een beetje mee inschatten. Hebben ze juist veel houten speelgoed, autootjes met geluid of bouwblokken? Als je ermee in meegaat is het bijna altijd een schot in de roos, zowel bij kind als ouder. Let bij uitbreidingssets het liefst wel op het merk. Het is zo jammer als je bijvoorbeeld drie verschillende merken bouwblokken zoals Megablocks of Duplo hebt die vervolgens niet op elkaar gestapeld kunnen worden. Maar maak je vooral niet te druk! Kinderen van één spelen met de gekste dingen en ook een simpele heliumballon kan voor weken speelplezier zorgen.

IMG_2035.jpg

Zoals je wel kunt lezen uit mijn tips vind ik het heel belangrijk dat het ook voor de gever een genot is het cadeau te geven. Ik heb dan ook alleen tips gegeven aan wie dat uitdrukkelijk vroeg. Veel mensen vinden het hartstikke leuk om een stukje van hun eigen jeugdherinnering te geven en staan zelf te glunderen bij het openen van de pakketjes. Ik ben echt verrast door de prachtige leuke cadeau’s waar ik zelf nooit op gekomen was. Mosi heeft de boekjes gekregen die iemand vroeger zelf graag las, een Nijntje muziekdoosje, de grootste autoracebanen van de vrienden van papa, een prachtige houten knikkerbaan en wel drie verschillende zwembadjes (je bent een zomerkind of niet he). En ja sommige dingen liggen voorlopig nog even in de kast, maar het plezier van de gever is net zo belangrijk als dat van de ontvanger. En als Mosi over een aantal jaar in zijn derde zwembadje zit, denk ik graag nog even terug aan zijn o zo speciale eerste verjaardag.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s